Невероятното куче Барс и неговият водач Николай Терзиев спечелиха любовта на хората. Само преди дни те споделиха, че се нуждаят от помощ. А днес вече можем да говорим за добри новини. Нещо повече, хиляди българи са се притекли с желание да оставят своя принос, за да продължава усърдната работата на кучето спасител.

Както вече споменахме, екипът на Барс и Ники е единственият по рода си в България, предпазващ дивата природа от най-голямата заплаха – незаконното използване на отрови и отровни примамки.

Четириногият приятел на птиците Барс е много ценен не само за тях, но и за цяла България, защото няма нито едно друго обучено за тази дейност куче. Всъщност на територията на целия Балкански полуостров той има само двама съмишленика, които работят за Гърция .

След апела им за подкрепа, заваляли съобщения от хора, който искат да помогнат, споделя Николай. Днес от Българското дружество за защита на птиците публикуваха изявление в социалните мрежи, с което да благодарят на всички българи, подали ръка на Барс и неговия обучител. Ето какво гласи то:

„Скъпи приятели на птиците и на Барс,

Последната седмица ни заля огромна вълна от енергия на любов и подкрепа!

Само за седмица първата цел на кампанията за събиране на средства за екипа ни с обучено куче за борба с отровите не само бе постигната, но дори бе надхвърлена! Събраната сума възлиза на 12 000 лв! С това бяха събрани средствата, необходими за Барс и патрулирането на екипа през следващата година в най-важния за грабливите птици район - Източните Родопи. Барс ще продължава все така неуморно да пази дивата природа от опасностите на човешкия свят.

Изразяваме огромна благодарност и сме изключително щастливи, че станахме свидетели на такава интензивна гражданска подкрепа в името на кауза. Като природозащитна организация, която работи в полза на обществото и цели опазването на едно от националните ни богатства – невероятната ни природа, няма как да не се чувстваме вдъхновени от това, че в миг на нужда, получихме подкрепата на толкова много хора, които застанаха до нас.

Окрилени сме да продължаваме с мисията си!

Целият екип на БДЗП и нашият уникален четириног колега благодарим от сърце!”

Снимки: Богдан Боев/ Rewilding Europe