Доц. Христо Паунов е бил класиран на първо място на конкурса за обществен посредник в Пловдив. Комисията, която е от общински съветници от всички групи в местния парламент, е оценила най-високо преподавателя в Юридическия факултет и омбудсман на Пловдивския университет.

На второ място е наредена Савина Петкова, която бе спечелила последния конкурс. След него при гласуването в Общинския съвет не й достигнаха два гласа, за да бъде избрана на поста.

Трети е общинският съветник Георги Величков, а след него са временно изпълняващия длъжността обществен посредник Борислав Стаматов и бившият зам.-кмет на район „Северен” Лариса Кътова.

Класирането на комисията има съвещателен характер. На следващата сесия на местния парламент за гласуване ще влязат и петте имена. За всеки от кандидатите ще се гласува поотделно, като всеки съветник може да гласува само за един кандидат. За да бъде избран обществения посредник е необходимо квалифицирано мнозинство, или 34 гласа.  Ако бъде избран омбудсман, то ще се гласуват и двамата негови заместници, които вероятно ще бъдат от класираните кандидати.

Вече 5 години местният парламент не може да се обедини около едно име, което да бъде титуляр на поста. Поради тази причина начело на звеното е временно изпълняващ длъжността в лицето на Борислав Стаматов.

За втория опит: Петима кандидати за омбудсман на Пловдив, няма нови мераклииСавина Петкова участва и във втория конкурс, след като два гласа не й стигнаха да заеме поста

На косъм: Два гласа не стигнаха на Савина Петкова да стане омбудсман на ПловдивДо един месец ще се проведе нов конкурс

Доц. Христо Паунов: Омбудсманът на Пловдив трябва да е институция, която да се изпълни максимално със съдържаниеПреподавателят от Юридическия факултет на ПУ е един от осемте кандидата за обществен посредник