Възможно ли е шефове на отдели, общински предприятия и други звена на Община Пловдив да взимат заплати по-големи от кметската? От началото на мандата бяха извършени редица рокади на шефските места в Община Пловдив, като много от тях идваха от частния сектор, където възнагражденията са доста по-солидни. Безспорно случаят, който привлече най-много вниманието бе на Богомил Грозев. Доскорошният водещ по Нова ТВ смени работата в националната телевизия и зае поста в ОИ „Старинен Пловдив”. От първия ден въпросът за парите, които взима се стои на дневен ред, а скандалът с апартамента в центъра на Пловдив още повече засили съмненията, че Грозев получава доста солидна заплата през различни процедурни трикове.

Един от тях е към допълнителния трудово договор да се подписват граждански за определена работа, като така на края на месеца се получава солидно възнаграждения.  Поради тези съмнения и скоростното харчене на парите в бюджета за извънтрудови възнаграждения от TrafficNews пуснахме запитване към пресцентъра на Общината още през юни. Междувременно гръмна скандала с психоложката Диана Таскова, която се разписваше за 1776 лева на месец по граждански договор. Тогава пуснахме и запитване към Община Пловдив през Законна за достъп до обществена информация, тъй като отговор през пресцентъра така и не получихме.В крайна сметка получихме отговори на въпросите ни. Един от седемте въпроса бе какви са възнагражденията на зам.-кметовете, директорите на общински предприятия и основни звена в администрацията – „Старинен Пловдив”, дирекция Правна, Местни данъци и такси и други.  В това число изисквахме всички договори сключени с тях – както  основни трудови възнаграждения, така и допълнителни със сключени граждански договори.

Психоложката Диана Таскова, която разпали Община Пловдив, с молба за напусканеТя е депозирала искането за прекратяването на договора й днес в градската администрация

От отговора на Община Пловдив става ясно, че заплатата на Богомил Грозев е по-скромна от тази на психоложката Диана Тоскова. Бившият журналист взима 1650 лева брутно възнаграждение и няма каквито и да е други доходи от бюджета на Пловдив.  Не е ясно как бившият телевизионен водещ се издържа под тепетата, предвид че няма собственост жилище, а доскоро се знаеше, че живее в луксозен хотел в Стария град.  Общината обаче са категорични – нито дават повече на Грозев от заплатата, нито му плащат хотел или каквито и да е разходи.

Другите началници в общината също нямат сключени граждански или други договори с Община Пловдив и те разчитат само на заплатите си. След като заплатата на кмета Здравко Димитров бе вдигната на 3350 лева, то неговите вицета взимат 80% от нея или 2680 лева. Директорите на дирекции – 1730 лева, а шефовете на ОП-та от 1100 до 1900 лева според утвърдените разходи за тях от Общинския съвет.

Гражданските договори в Община Пловдив - Кутията на Пандора за 2 млн. леваПарите за „външни експерти” се харчат скоростно, а щатните служители биват силно демотивирани

В същото време към 1 август са изхарчени 1 050 127 лева за да се покриват разходите по гражданските договори. 

Очаквайте продължение на отговорите на другите 5 въпроса, които пуснахме по Закона за достъп до обществена информация, а именно:

1) Колко души са назначени с конкурс от началото на мандата, колко по проекти, както и колко граждански договори са сключени с физически лица. В това число влиза, както общата администрация, така и външните консултанти по различни проекти и общински звена, дирекции и ОП-та.

2) Колко е общият брой на физическите лица, които имат граждански договори с Община Пловдив?

3) Колко средства от началото на годината са изхарчени по договори с външни консултанти?

4) Колко е сумата за възнаграждения за най-високият граждански договор в Община Пловдив?

5) В кои звена има подписани най-много граждански договори за извършване на работа?

Апартаментите, спрягани за Богомил Грозев, са ремонтирани за 23 хил. лева – били за хостелЖилищата на ул. „Граф Игнатиев” вече са годни за обитаване, написаха от Община Пловдив