Лятото освен сезон на почивките, за много хора се явява и сезон на ремонтите. Едва ли има някой, който последните месеци да не е чул от съседните апартаменти да се нарушава тишината или спокойствието на другите с бормашина и къртач.

Обновяването на дома с нови мебели и настилка създава и предпоставки за изхвърлянето на много строителни отпадъци на нерегламентирани за това места, което създава неудобство за живущи и преминаващи, а и не е особено красива гледка. Е, някои от старите мебели могат и да се използват за направата на импровизирана къщурка, както виждаме от снимките изпратени ни от наш читател. Креативността на децата живеещи до въпросните блокове обаче не пречи на гражданите да изявяват възмущението си от преливащите кошове пред домовете им.

Покъщнината от няколко изкорубени апартамента се търкаля в междублоковите пространства и градинките в карето между улиците "Богомил", "Капитан Райно" и бул."Цар Борис III Обединител".

Сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци постъпват постоянно и в ОП „Чистота”.

От общинското предприятие апелират хората да сигнализират незабавно на телефон 112, ако забележат нередности за да може контролиращите екипи да се отзоват възможно най-бързо.

Ако физическо лице изхвърли своите строителни отпадъци извън определените за целта места, то подлежи на глоба и съставен акт за установено нарушение. Глобите варират от 300 до 1000лв. За фирми и юридически лица, глобата е от 1400 до 4000лв.

Граждани, които замърсяват и не спазват регламентираните правила за изхвърляне на боклук могат да получат и фиш от 10 до 50 лева.

От Пловдивската „Чистота” призовават гражданите, които в момента правят ремонти на домовете си да извозват отпадъците на регламентираните за това места. Общинското предприятие може да осигури на желаещите контейнер тип „лодка” срещу сумата от 155 лева с ДДС. Цената включва поставяне на контейнера и един курс извозване.

В момента в Пловдив има три места с поставени безплатни контейнери за строителни отпадъци.

Най-много такива са пред сградата на ОП „Чистота” на ул. Даме Груев 64А. Там могат да се изхвърлят всякакъв вид битови и строителни отпадъци.

В район „Западен” на ул. Дивна 1 и в „Северен” на ул.Еледжик 11 са другите две места с контейнери тип „лодка”.

До скоро на осем места из града е имало поставени такива контейнери, но поетапно са били премахнати по желание на гражданите, заради множество сигнали за образуване на сметища.

За всякакви въпроси и поддържане на активна гражданска позиция може да се свързвате директно и с Общинското предприятие на телефон 032/67 58 17.

Истината е, че трябва просто да бъдем по-съвестни и отговорни към околните и мястото където живеем. В междублоковите пространства всички ние ежедневно ходим на път за работа, извеждаме децата си, разхождаме домашните си любимци, срещаме се с приятели. Никак не е приятна мисълта да превърнем декора на тези наши ежедневни дейности в сметище, нали?