Собственик на една от къщите за гости, изградени с евросредства в Пловдивско, се опита да се отърве от връщането на над 330 хиляди лева. Става дума за програмата на Държавен фонд "Земеделие", по която бяха отпуснати милиони за изграждане на такъв тип семеен бизнес, който да подпомогне туризма в малките населени места. Оказа се, че има стотици случаи на злоупотреба. 

Един от установените е този с къщата на гости на Стойчо Николов през ЕТ „Стойчо Росенов Николов“. Той е взел 336 090 лв. за създаване на къща за гости в село Свежен, Община Брезово. Четири години, след като сумата е била отпусната и трябвало в последните три години да се изпълнява бизнес план, в къщата на Николов се провежда проверка. Констатациите са изключително обезпокояващи. 

На първо място било установено огромно неизпълнение на финансовите показатели на одобрения бизнес план – от представените документи за три пълни финансови години е констатирано изпълнение от 3% средно на година. За 2016 г., първа прогнозна година  общо реализирани приходи са 4963 лева или 1,43% изпълнение на одобрения бизнес план, който предвиждал приходи от общо 348 000 лева. За 2017 г., втора прогнозна година били реализирани приходи от 22 170 лева или 6,32% изпълнение на одобрения бизнес план от 351 000 лева. За 2018 година били реализирани 4737 лева или 1,33% изпълнение на одобрения бизнес план от 357 000 лева. 

Дефакто се оказва, че приходите за три години дейност на къщата за гости са под 32 000 лева или средно около 885 на месец. Всеки финансово грамотен знае разликата между приходи и печалба, която се формира, след като бъдат приспаднати разходите. 

Освен това, било заложено да бъдат наети 5 души персонал, ала и по този критерий собственика на къщата за гости дори не се приближил до бизнес плана си. Не е имало година, в която да са били назначени повече от 2 души. Това със сигурност не е могло да се случи с пари от печалба при приходи от 885 лв. средно на месец. 

Не на последно място на проверяващите им прави впечатление, че в непосредствена близост до къщата на Николов има и друга къща за гости, за която също са отпуснати средства по съответната европрограма. 

Контролните органи установили, че в съседство се изпълнява друг проект по същата мярка от животновъда Атанас Илиев чрез ЕТ "Атанас Агрилов Илиев", като справка показва, че чрез ЕТ той е купил от баща си имоти, които са били собственост на родителите на Стойчо Николов.

Съвпаденията обаче не спират дори тук. Изпълнителят на дейност „Консултантски услуги“ по проектите на Илиев и Николов е една и съща фирма - „Кредит консулт“ ЕООД. Според проверяващите става дума за координация при подаване на документите по проектите – заявленията за подпомагане са подадени в два последователни дни, заявките за плащане са подадени в един и същи ден. Аналогично съответствие е установено при регистрацията в Търговския регистър, издаването на разрешенията за строеж, констативните актове за установяване годността за приемане на строежите, нотариалните актове за покупко-продажба на недвижими имоти. 

Според контролните органи това са индикатори за изкуствено създадени условия /по смисъла на чл.7, ал.2 от Наредба № 30 от 11.08.2008 г./ – разделяне на едно инвестиционно намерение в две проектни предложения с цел заобикаляне на ограничението за максималния размер на общите допустими разходи за проект.

Въпреки всички нарушения и абсурдни финансови резултати Илиев настоява по съдебен път финансовата корекция, която е 100% от взетата дума, т.е. 336 090 лева, да бъде отхвърлена. Той се позовава основно на давностни срокове , но са представени и аргументи за това, че предприятието е икономически жизненоспособно. В жалбите му се твърди, че е постигната целта на мярка, а именно „насърчаване и създаване на възможности за заетост и повишаване на доходите в селските райони“, макар заложените приходи в бизнес плана да не са постигнати на 100 %.

Съдът далеч не е на това мнение. По време на разглеждане на материалите по делото дори се установява, че Илиев е давал различни бизнес планове, като последният подаден е с по-ниски параметри, така че да излязат по-високи проценти на успеваемост. Дори това обаче не му върши работа и не променя позицията на магистратите. 

Състав на Административния съд в Пловдив категорично отхвърля всички претенции на Илиев. Той има право да обжалва и пред ВАС, като това е и последна инстанция. 

Снимката е илюстративна!