Остават две седмици до крайния срок за гласуване за „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations. Пловдив е единственият български град, който участва в надпреварата и е поставен в конкуренция с още 19 великолепни градове, сред които Лондон, Рим, Виена, Истанбул, Атина, Прага, Любляна, Люцерн, Грац и други.

Отдел „Туризъм“ на Община Пловдив поде кампания в социалните мрежи и се обърна с призив към пловдивчани и приятели на Пловдив да гласуват и да подкрепят нашия град. Първите градове, които дадоха своя вот за Пловдив и поставиха на фейсбук страниците си корицата с призив „Гласувай за Пловдив“ бяха Стара Загора, Русе, Варна и Бургас. Много известни пловдивчани също заявиха своето желание да подкрепят инициативата. Пръв с телевизионно обръщение се включи Кметът на Пловдив Здравко Димитров. Видео обръщение направи Мария Петрова - трикратна световна шампионка и трикратна европейска шампионка по художествена гимнастика.

До дни ще видим посланието от Стефка Костадинова - олимпийска шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина, понастоящем председател на Българския олимпийски комитет. Послание записа и обичаният актьор Теодор Дърлянов. Корица на страниците си с призив поставиха също Стефан Вълдобрев, който не е от Пловдив, но чувства града близък до сърцето си, Дипломатическият институт към министерство на външните работи, „4 Magic“ -  българската момичешка поп група, победител в петия сезон на X factor България. Елия, Никол, Валентина и Елеонора са родени в Пловдив. Направиха го и момичетата от „Ноте квартет“, Керана и Космонавтите и още много, които можете да видите в социалната мрежа.

„Най-добра европейска дестинация“ е класация на специално подбрани европейски градове, с богато културно-историческо наследство, устойчивост и качество на живот.  През последните 10 години милиони европейци са гласували за най-добрите си дестинации в Европа, независимо дали за градска почивка, романтично бягство, природа или културно пътуване, за най-красивите плажове в Европа, най-добрите летни фестивали, най-добрите семейни дестинации, най-романтичните дестинации, скритите скъпоценни камъни или най-добрите приказни дестинации и други. Има толкова много за откриване в Европа!

„Това е една възможност да насочим фокуса на международната общественост не само към града ни, но и към България“, сподели кметът Здравко Димитров.

Усилията ни да промотираме Пловдив с неговото културно наследство и богат събитиен календар ще продължат“, допълни заместник-кметът по култура Пламен Панов.

Победителят ще бъде избран чрез гласуване на интернет адрес: https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2022/до 10 февруари 2022 г. Важно е да се отбележи, че ако гласувате днес, сайтът ще ви даде възможност да гласувате отново след 7 дни.