Десетки български семейства от Дуисбург  са получили писма от немские общински власти с уведомление, че трябва да напуснат апартаментите си до средата на септември 2024. За това съобщи организацията „Столипиново в Европа“.

От там заявяват още, че всички засегнати са наематели от улиците Gertrudenstraße, Diesterwegstraße, Pestalozzistraße, Wilfriedstraße, Halskestraße и Wiesenstraße, които са коректни наематели на фирмата Ivere Property Management. Оказва се, че фирмата собственик на имотите, общо около 50 на брой, в продължение на месеци не е изплащала задълженията за ток и вода към общинското комунално предприятие. Сега то възнамерява да спре подаването на питейна вода, което според общинските власти прави апартаментите негодни и води до планирано масово изселване.

„Проверките показват, че тази измамна схема, при която фирмата собственик събира суми за ток и вода от наемателите, но не ги препраща към съответните дружества, е реализирана и в други градове в Рур и Тюрингия. Разликата обаче е, че там местните власти са застанали изцяло на страната на засегналите, вместо да използват принудителни изселвания като мярка за ‚решаване‘ на проблема. Политиките на принудителни изселвания не са новост за Дуисбург. В нашата работа, като дружество за взаимопомощ на мигранти от България и други страни от Източна Европа, ежедневно работим с хора, които са били принудително изведени от домовете си. След падането на ограниченията за български и румънски работници през 2014 г., община Дуисбург въвежда политики на принудителни изселвания с цел да намали броя на обитаеми жилища, които се обявяват за негодни. От началото на 2014 г. 96 жилища са били инспектирани, като 79 от тях са незабавно затворени. Това оставя хиляди жители, предимно българи и румънци, без подслон. В нашата практика се сблъскваме с изключително тежки случаи, в които невръстни деца, нуждаещи се от лечение, възрастни хора на хемодиализа са насилствено изселвани без предварително уведомление и без предоставяне на алтернативно жилищно настаняване. Предстоящите масови изселвания ще засегнат над 900 жители на квартала, повечето, от които български граждани, които изкарват прехраната си в Германия, като работници в строителството, доставките и индустриалното почистване”, пише организацията.

Протестът от 5 септември 2024 г. срещу изселванията събра над 400 жители на квартала, включително много от засегнатите български граждани, които настояха за отмяна на репресивните общински мерки.