Тийнейджъри изнудвали две пловдивски ученички, че ще публикуват неприлични техни снимки в социалните мрежи. В резултат на това момичетата, които били на 16 години, изпаднали в психологическата дупка. Едната дори била пред изключване, тъй като не ходили на училище от страх да не бъдат подигравани.

Това е бил един от най-фрапиращите случаи, с които се е занимавала Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни  към Община Пловдив.

Комисията направи отчет на дейността си за миналата година, като от нея става ясно, че престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, са по-малко от 2017 година. За 2018-а са регистрирани 102, което е с 17 по-малко от миналата година.  Противообществените прояви пък са 27.

Непълнолетните жертви на насилие са 87 лица, което пак е надолу сравнение с предишни години. Въпреки това за милата година в Пловдив има две блудства и едно изнасилване. Най-често непълнолетните жертви са ставали обект на грабежи – 28 пъти.

Младежите, които се водят на детска педагогическа стая под тепетата са 203, а общо възпитателните мерки, които са взети са 712, по-голяма част от тях – съветване с психолог или педагогически съветник. 131 са били възпитателните дела.

От Комисията са решили  да се проведат курсове с педагогическите съетници и психолози, които да усвоят новите техники в медиацията за разрешаване на конфликти. Предвижда се да се наблегне и на безопасната работа в на децата в интернет и заплахите, които могат да се очакват оттам