Емоциите около откриването на Европейска столица на културата в Пловдив продължават да държат кмета Иван Тотев. Въпреки че през последните 10 дни той направи редица изказвания за всичко, свързано с откриването, днес не само не подмина темата, но и тя бе централен акцент. Първата официална пресконференция на градоначалника мина с постоянни вмятания за събитията от 12 януари, като не пропусна да подхване и критиците им. 

Сред темите бяха прокурорската проверка, колко души е имало на площада, как е издържала конструкцията на подлеза, какъв е бил вътрешният му свят, както и какво са му казали пловдивчани на откриването.

Ето и част от откровенията на кмета от днешния брифинг:

„Все още съм под вълнение от това, което се случи! Със сигурност ще го оценим в следващите месеци, години. Това е историята  и ние ще я пишем цяла година. Това кой, какво смята – всичко отива в канала на историята…. Тази емоция ще остане до края на живота ни”, кметът за емоциите покрай ЕСК 2019.

„50 00 души, отрицателни температури… Никакви природни бедствия или атмосферни условия не успяха да помрачат празничното настроение. Как ги изброихме 50 000 души ли? Е, как да слушам някой, без да й цитирам името на госпожата - нит’ съм била, нит’ съм го гледала, ама според мен нямаше повече от 10 000 души”, отговор на въпроса как са преброени 50 000 души на бул. „Цар Борис III Обединител” на 12 януари.

„Тъй като самото съоръжение си е мостово съоръжение, вие всички очаквахте да падне, нали… Припомням само, че нали… все пак писахте, че е мост, а не път”, обяснението на кмета защо ще се слага мантинела на „Цар Борис III Обединител”, а не предпазна ограда над подлеза.

„Ние сме пловдивчани, ние бяхме там, които се радвахме! Така че нито една от хулите, които чухме от различни знайни и незайни герои преди откриването, нито един не успя да повлияе на настроението.Нито тия дето ни показваха Концертна зала,нито тия дето се снимаха пред кино „Космос”. Нека се прави проверката, да минат 30 дни да изкарат резултатите, и тогава да затворим страницата. И тогава, ако пак някой вземе да ми се изказва – въобще няма да му обръщаме внимание… Не може да сипете плюнки върху Пловдив! Никой не ви дава право, никой не ви легитимира. Няма да им споменавам имената!”, кметът за критиците на Пловдив 2019 и задоволството му от прокурорската проверка.

„Невероятно! Просто на всеки пожелавам на такова нещо! Стоях където си исках! Поздравявах се, човек, вървях сред хората и си казвахме „Честит празник”. Хората ми казваха: кмете страхотно е, фантастично, уникално! Пожалвам ти да го изпиташ това нещо! Едно детенце го каза на кулата – „Светът около нас, е такъв, какъвто е в нас”. Така че моя свят беше прекрасен!”, отговор на журналистически въпрос къде е стоял кметът по време на откриването.  

„Този исторически подлез, прорязал историята с нож… Добре, неисторически подлез с исторически елементи, го предвижваме преди началото на туристическия сезон. Гоним срока на втората половина на март. Оттам нататък, вътрешни усещания какви непоправими щети е нанесла кулата  - моля Ви се... аз не чух разклащане на подлеза!”, отговор на въпрос дали кулата е увредила съоръжението на „Гладстон”.

„Кога следващият път ще се съберете в тази зала и ще пишете за Европейска столица на културата и откриващо събитие? Еми, най-вероятно нито един от вас няма да е жив! Това няма да е в нашето обозримо бъдеще…”, припомняне на журналистите, че тази възможност е имат веднъж в живота.