Кампания „Нощ на прилепите” ще се проведе на 23 октомври  (петък) от 16:00 ч. в Цар-Симеоновата градина при Виенския павилион.В рамките на информационната кампания ще можете да видите в различен формат обогатяващи и интересни сведения за малките черни бозайници.

Презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, викторини и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите. Идеята за този събитие се дължи на Секретариата на  EUROBATS.

Програмата стартира в 16 ч. с представяне на изложба за прилепите. За малчуганите ще има арт ателие, а за по-големите – Крум Сираков и Димитър Кунев  от ПК "Джендема" ще направят демонстрация на екипировка и техника за проучване на пещери.

В 16:30 ч. ще се проведе четене на детската книжка „Приключенията на прилепчето Дарки”.

В 17:30 ч. е предвидена презентация с интересни факти за прилепите и екологичната мрежа Натура 2000.

В 18:00 ч Александър Стоев от Спелео клуб "Пълдин" ще представи презентация за връзката на прилепите и пещерите.

Към 18:15 ч., след като залез слънце,  ще бъдат включен ултразвуков детектор . При подходящо време, пловдивчани ще могат да слушат  прилепите, обитаващи градската градина.

Организатори са Зелени Балкани ,а към тях се присъединяват и Дирекция "Екология и УО" към община Пловдив с директора г-жа Вяра Колева, приятелите от Пещерен клуб „Джендема”- Пловдив, които ще демонстрират техника, при проучване на пещерите, Спелео Клуб "Пълдин" - с презентация за прилепите и пещерите. Събитието е подкрепено от Регионална Инспекция по Околна среда и води - Пловдив.

 

Ето какво споделят организаторите на събитието:

„Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.

Тази година кампанията ще бъде насочена и към въпросът с разпространението на COVID-19 от прилепи.”