Има задържани наркодилъри в Пловдив , при операция "Бяло" , научи TrafficNews. Акцията, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев стартира днес в цялата страна и е срещу наркоразпространението. 

Не сме имали толкова машабна акция от много време. Тя тече на територията на цялата страна при много добро взаимодействие. Това зяви Демерджиев по време на брифинг относно акция "Бяло".

По-рано днес съобщихме, че акция с кодовото име "Бяло" е стартирала в сряда сутринта. Началото е поставено в три областни града. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев окръжните прокуратури заедно с жандармерията са започнали претърсвания в домовете на известни имена от криминалния контингент, срещу които се водят дела, или има данни, че се занимават с наркоразпространение.

"Към момента има задържани 56 лица, участват над 3000 служители. Операцията ще продължи и в коледните дни. Всякакви видове обекти се проверяват, от целия спектър където имаме данни, че може да има наркотични вещества. Има задържани и криминално проявени има и други лица. Държавата няма да толерира това на територията на България. Акцията ще приключи, тогава когато разпространението намали”, бе категоричен Демержиев.

Външният министър заяви, че се предвиждат тепърва и много други акции.

Създава се координация по места, заедно с МВР, за постигане на реални резултати в противодействие на разпространението на наркотични вещества. Това заяви и главният прокуро Иван Гешев по повод акция "Бяло", която се провежда в страната.

Гешев е поискал активизиране на работата по досъдебните производства от страна на административните ръководители на прокуратурата, както и предприемане на нужните действия за повдигане на наказателна отговорност при наличие на доказателства, изтъкна още обвинител номер едно. Назначени са и проверки на МВР с оглед на компетенциите на МВР за разкриване на престъпления. В прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването на нови случаи.

"Налице са притеснителни тенденции, свързани с разпространението на наркотици, най-вече около училища, управление на МПС след употреба на наркотични вещества - тенденции, които застрашават сигурността на българските граждани и те основателно са притеснени, "коментира още главният прокурор.

В рамките на следващите дни се очакват данни от прикуратурата относно провеждащата се акция в цялата страна.