Ситуацията в някои точки на Холандия започва да става неконтролируема, по улиците в пълен хаос. Протестиращи в град Айндховен разбиват магазини и крадат стоките в тях. Демонстрациите против COVID-19 мерките в града започнаха още снощи, а днес напрежението ескалира и униформени използваха водни оръжия и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите. 

По всичко личи, че протестът е преминал всякакви граници, а видео от вандализма вече се разпространява активно в социалните мрежи. От кадрите е видно, че младежи разграбват търговски обект и вадят бутилки от него.

 

Припомняме, че по-рано днес се стигна до ескалация на напрежението. Искрата бе дадена от налагане на комендантски час като мярка срещу разпространението на коронавируса. Последваха бунтове и сблъсъци с полицията. 

В Айндховен полицията изстреля сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпа от няколкостотин, съобщи регионалната телевизия Omroep Brabant.

Няколко автомобила са изгорени, а търговските обекти на централната жп гара в Айндховен са разграбени. Няма данни за пострадали. 

Холандската железопътна компания NS призова пътниците да избягват гара Айндховен, където функционирането на влаковете е прекъснато поради намесата на аварийните служби.

Център за тестване за COVID-19 също бе опожарен в събота вечерта в село Урк в северната част на страната, съобщиха местните власти.

"Пожарът в скринингов център в Урк надхвърля всички граници", заяви в неделя здравният министър Уго де Йонге.

Комендантският час от 21:00 до 04:30 часа е първият в страната след Втората световна война. Министър-председателят Марк Руте заяви, че е необходимо да се намалят броят на случаите на коронавируса. Нарушителите ще бъдат наказвани с глоба от 95 евро.

Изключения са възможни, по-специално за хора, които се връщат от погребения или за такива, които трябва да работят, но при условие че представят документ.

Полицията съобщи, че е глобила над 3600 души в цялата страна за нарушаване на комендантския час и е арестувала 25 души за нарушаване на комендантския час или за насилие.

Размирици имаше и в столицата. Властите използваха водни оръдия и кучета на площад в центъра на Амстердам, където стотици хора се събраха по време на наложения вечерен час. Видеозаписите показват, че полицията пръска хора, групирани до стена на музея на Ван Гог.

Протестиращите, организирани отчасти от собственици на ресторанти, които месеци страдат заради затворения им бизнес, носеха транспарант с надпис „Stop The Lockdown“. Смята се, че сред протестиращите има и поддръжници на антиимигрантската група PEGIDA.

Полицията съобщи, че е задържала над 100 души за хвърляне на камъни и фойерверки в Амстердам. 

Друг клип пък показва как протестиращи са подпалили полицейски мотоциклет в Хага.