Истински хаос се настани в общинския съвет в Пловдив при обсъждането на най-важната точка днес за осигуряването на средства за системата за градския транспорт и Синя зона. Повече от два часа продължиха дебатите, а предложението няколко пъти смени вида си преди да бъде гласувано.

Всичко тръгна от предложение на Йордан Илиев от ГЕРБ, който на микрофон поиска 5 млн. лева да бъдат дадени на район „Тракия” за изграждането на нова улична мрежа. Средствата за нея той предложи да се вземат от заложените пари за зала „Строител”, остатъка от тренировъчната зала в Тракия, 1 млн. лева от екология и други по-дребни суми.

Предложението му създаде смут в залата, като се наложиха две прекъсвания, за да могат да бъдат уточнение детайлите. Мнозина от общинските съветници, както и самият кмет Здравко Димитров, дори се объркаха в един момент дали парите за системата на „Тикси” ще останат в предложението. В крайна сметка се разбра, че средствата за новата билетна система  ще бъдат осигурени, но с намален размер. И така вместо 4,2 млн. лева ще бъдат осигурени 3,6 млн. лева, които са аванс на фирмата и една месечна вноска.

В същото време от „Демократична България” възразиха да се взимат 1 млн. лева от Екология  и поискаха тези средства да бъдат осигурени от перото за отчуждаване на имоти.

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев също направи емоционално изказване на микрофона, като заяви, че му е писнало да слуша за асфалт и е недопустимо парите за екология и по-добра околна среда да бъдат давани за нова улична мрежа. Йордан Илиев от ГЕРБ пък му отговори  с още по-емоционално рецитиране на Омировата „Илиада”, явно за да апострофира Тимчев и начина му на изказване. 

След като завърши първата глава от произведението той каза, че е съгласен вместо средствата от 1 млн. лева да се взимат от перото за Околна среда ,те да бъдат взети от отчуждаването.

От своя страна пък зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че е твърдо против всички предложения направени от групата на ГЕРБ . Той обясни, че в проекта за държавния бюджет има заложено 10% увеличаване на заплатите на държавните служители, за да може да се вдигнат и възнагражденията на работещите в общинските предприятие е необходима сумата от 5 млн. лева.  И по думите му, ако сега се вземат тези пари, то ще бъде невъзможно това да се случи.

В крайна сметка общинският съвет прие предложението и така бяха осигурени освен средствата за Тикси, така и 5 млн. лева за нова улична мрежа в Тракия.