Не е комплекс, не са жилища, това е начин на живот. На Балканския полуостров няма подобен. Цялата среда е зелена. Това не е затворен, а  отворен комплекс, създаващ спокойствие и уют. Всички жители на ЖР „Тракия” ще имат собствен център тип Капана.

Това каза при символичната първа копка на един от най-мащабните жилищни проекти, които се реализират в България – този на "Residential Park", проектантът арх. Радо Тодоров. Той благодари на инвеститорите, на проджект мениджърите и ВиК дружеството за съвместната работа и заедно с инвеститорите от "SG Инвест 1" представиха визията си за новия комплекс. 

Проектът ще предложи здравословен начин на живот в рамките на града. Изцяло пешеходен, затвореният комплекс ще стимулира алтернативното придвижване и различни активности. 

„Ще съчетаем жилищната среда с транспортно успокоение и пешеходни алеи. Ще има собствен търговски център, зони за спорт, релакс, забавления. Всички вие ще се убедите, че Пловдив има нужда от този комплекс”, обясни Иван Горанов.

Новият квартал ще бъде на две нива. В подземното ще бъде разположена цялата обслужващата инфраструктура - паркинги, гаражи, подземни улици, контейнери на смет, места за зареждане. Над земята ще са жилищните сгради, търговски зони, спортни съоръжения, зони за отдих, забавления, детски кътове и сцени за културни събития. Зеленият квартал ще бъде затворен, с контрол на достъп и високи нива на сигурност. 

Константин Бобчев посочи, че интересът към проекта е много голям още в самото начало. „Беше ни непознато като опит, но направихме концепцията с брилянтната подкрепа на арх. Тодоров”, посочи той.

Иван Андонов пък призна, че днес е специален ден за него. „Мисля, че успяхме и ще направим един различен проект. Стремим се да създадем среда без автомобили, зелена и безопасна. Вече е приет ПУП за 54 декара до Лаута, където ще бъдат изградени детска градина, изкуствено езеро, спортни площадки, достъпен парк, който ще се съедини с Лаута”, каза инвеститорът.

Проектът предвижда в следващите 6 години в зеления квартала да бъдат построени 58 сгради с 3 800 жилища и над 100 магазина. Инвеститорът обаче не е се възползвал от параметрите, разрешение от одобрения ПУП и коефициентът на застрояване - кинт е под 2 на сто, а плътността под 50%. Фасадите на сградите са изчистени, големи прозорци и правилни пропорции. 

На надземната територия на зеления квартал няма да бъдат допускани автомобили. Живеещите в комплексите и работещите в зоната ще паркират в подземното ниво, зареждането ще се извършва през подземната инфраструктура, а връзката между двете нива ще става чрез асансьори и ескларатори. 

Отец Димитър благослови терена, на който ще бъде изграден комплексът. Символичната първата копка бе уважена от собственици на големи строителни компании, бизнесмени, представители на бизнеса, зам.-кмета Йордан Ставрев и представители на местната власт.

Дават старт на изграждането на най-големия пешеходен жилищен квартал в ТракияПроектантът Радо Тодоров представя визията на новия комплекс