Дъждът и лошото време не спряха многохилядната публика и през втория ден на фестивала „Франкофоли“.

Още с отварянето на вратите тълпи от цветни и шарени хора се щурееха и танцуваха с чаши и дъждобрани. Поляците от La Caravane Passe само допълниха колорита с появаването си на сцената. Балканска музика с примеси на ска, фънк и електроника вероятно бяха липсващите съставки на едно истинско хомогенно музикално изживяване.

И като заговорихме за балканска музика… Не можем да подминем и Миро, който беше един от българските изпълнител на сцената тази вечер. Неговите фенове се насладиха на любимите си хитове “Минаваш през мен”, “Губя контрол, когато”, “Август е септември”, „Гълъбо“ и още много други. Изключително затрогващ беше завършекът на неговото участие. Вместо свои парчета, той изпя песента за Райна Попгеоргиева - "Кой уши байряка" и "Върха на планината", а за бис бе избрал "Я кажи ми, облаче ле бяло". Не може да му се отрече, че освен неповторим глас, той е и човек, пазещ българския дух в сърцето си, което е достойно за уважение.

След кратка пауза и напитки, с гръмки приветствия от страна на публиката, излезе и един от хедлайнерите за вечерта - Maitre Gims. Той беше подбрал специално сетлиста си, така че да включва най-големите му хитове. Феновете чуха всички свои любими парчета като „J'me tire“, „Désolé“, „Bella“, „Hola Señorita“, „Sapés comme jamais“, „Est-ce Que Tu M'aimes?“ и други. Да се намираш в средата на тълпа от няколко хиляди души, които танцуват въпреки дъжда и пеят заедно с него на френски без да изпуснат и дума, е впечатляващо изживяване и доказателство, че е заслужил славата си. Преди биса с него на сцената излезе ансамбъл „Тракия“, които изпълниха „Бре Петрунко“.

По време на целия му концерт, феновте хвърляха тениски, шапки и куп други предмети за автограф. Няколкото хавлиени кърпи, попили потта му, които той хвърли от своя страна, почти предизвикаха размирици.  

Когато сексапилният французин се прибра окончателно, дамите от публиката продължаваха да скандират “Gims, Gims”с надежда, че ще има поне още един бис.

На негово място обаче се появи зумба инструкторът Рамон за масов флаш моб преди Gente De Zona.

И ако си мислите, че да танцуваш R&B с дъждобран е странно, то салса и меренге, звучи направо абсурдно. Може би! Поне докато на сцената не се появиха горещите кубинци от Gente de Zona.

Александър Делгадо и Ранди Малком буквално подпалиха публиката с традиционните си ритми.

А грешното схващане, че е отживелица жените да хвърлят сутиените си на сцената беше оборено, когато Ранди обяви, че е сингъл. Със сигурност можем да твърдим ,че след изявата си в Пловдив, спокойно може да отвори магазин за дамско бельо с всякакви модели и размери.

И дуото те като Gims, бяха подбрали сетлист с най-горещите си хитове и любими парчета на дамите: "La Gozadera", "Traidora", "Muchacha", "Mas Macarena" и други.

Gente de Zone не спряха нито за миг да танцуват заедно с публиката, а експлозивният заряд, който музиката носеше, може да се опише само с думите „кубинска жега“.

Вечерта завърши със смяна на стила, но все още потопена в танци с известните DJ от Shouse, които дадоха нов живот на парчето „Love Tonight“. Те започнаха и завършиха участието си с култовото парче.

Австралийско-новозеландското електронно музикално дуо отбеляза края на един изключително вълнуващ фестивал.

А присъствалите вече питат кога ще бъдат пуснати билетите за догодина.

 

Галерия: