Двата пътя, свързващи Пловдив и Марково,  няма да бъдат затваряни за движения. Пътните връзки ще бъдат ремонтирани на по-късен етап и то през почивните дни. Това заяви Гинка Маринова – директор строителство към фирмата  изпълнител на Околовръстното  „Европейски пътища” .

Всички кръстовищата обслужващи селата Марково, Белащица, Браниполе, Първенец и останалите населени места край Пловдив, ще бъдат отворени за преминаване по време на ремонтните дейности.

„Връзките от града към селата все още са проходими. Това са кръстовищата: Остромила-Марково и Коматево-Марково. Ще се реконструират на по-късен етап, през събота и неделя когато е намален трафикът. През цялото време от Пловдив към Марково, движението няма да бъде спирано. Хората спокойно могат да преминават”, каза Маринова.

По време на ремонтните дейности отсечката от „Коматевско шосе“ до „Кукленско шосе“ ще бъде изцяло затворена за движение. От фирмата изпълнител заявиха, че до началото на април обектът може да бъде издаден и отново колите да потеглят по нея.  По организация на движението пътят трябва да е затворен за ремонт до май.

„Ще направим всичко възможно да издадем по-рано пътната отсечка. Тя е с дължина 6 километра. Операциите които сме предвидили са фризоване, студено рециклиране и полагане на три пласта асфалт. След това ще се постави маркировката, както и еластична ограда. В момента 25-30 човека работят на отсечката. Запазва се съществуващия габарит”, каза директорът по строителство към фирмата – изпълнител.

След изпълнението на втория етап от проекта, строителите започват реконструкцията и на последната отсечка. Тя е с дължина 7 километра и обхваща трасето от Коматево до Пазарджишко шосе.

„На нея има три мостови съоръжения, които трябва също да се ремонтират. Може би ще ни е необходимо повече време, тъй като е свързано със сериозни ремонтни дейности на моста над Марица”, каза още Гинка Маринова. Тя заяви още, че при проектирането на ремонта, единствена алтернатива за движение на превозните средства е през Пловдив.

Именно трафикът е най-голямото предизвикателство за строителите.

„Нон стоп има трафик. Не може да ограничим движението на хората, които работят във фирмите и предприятията, ситуирани в района”, завърши Маринова.

Припомняме, че преди броени дни приключи ремонтът на първите 2 км от Околовръстния път на град Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив – Асеновград в отсечката между кръстовищата с „Кукленско шосе“ и „Асеновградско шосе“. Ремонтираният участък е с нова асфалтобетонова настилка, подобрено отводняване, хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. 

От сутринта в Пловдив има огромни задръствания заради ремонта на новия етап от Околовръстното.

Затварят нов участък от Околовръстното на Пловдив, Борисов се похвали с ремонтаВторият етап започва официално утре