Фирмата, която през последните 4 години се грижи за поддръжката на пътищата в Пловдивска област – Европейски пътища”, ще продължи да отговаря за зимното почистване. Тя бе единствената фирма, която бе подала оферта по позицията за поддръжката на Републиканската пътна мрежа към ОПУ – Пловдив.

С решение от 20 септември АПИ са избрали  компанията, като предстои сключването на договор. Въпреки че служебното правителство обяви, че новите договори – за ремонти и зимно поддържане ще бъдат разделени, то и в поръчката за зимно поддържане има опция за ремонтни дейности .

Тя е с обхват от 7 месеца, като само за Пловдив сумата е 13 млн. лева без ДДС. Предметът на поръчката е за зимно поддържане – чистене и текущи ремонти, както и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации, целящи незабавно възстановяване на минимално ниво на обслужване след възникване на аварийни ситуации.

Договорите, които изтекоха тази година, бяха подписани през 2019 година, а в момента те са удължени с анекс до края на септември. Разликата между цените , които досега „Европейски пътища” е получавала за зимно почистване и тези, които предлага са между 60% и 100% по-скъпи.

За зимното почистване на първи клас пътища в планинските участъци досега се е плащало по 2046 лв./км, а новата цена ще е 3497 лв./км, а при равнините цената скача от 1898 лв./км до 3020 лв./км – средно с 60%. За втори  и трети клас пътища от републиканската пътна  мрежа скокът е с около 65%, а най-голямо оскъпяване има при  най-ниския клас пътища – четвърти.

Там досега за планински участък се е плащал 954 лв./км, а при новите цени -  1318 лв./км. За равнинния терен обаче сумата е над 100% при 600 лв./км досега става 1250 лв/км.