Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи днес нова атака срещу френския си колега Еманюел Макрон, казвайки, че президентът на Франция се нуждае от психотерапия заради отношението му към мюсюлманите и исляма, предаде агенция Ройтерс.

По-рано този месец Макрон обеща да се бори срещу "ислямисткия сепаратизъм", който по думите му заплашва да завладее някои мюсюлмански общности във Франция.

Страната бе шокирана от обезглавяването на учител по история от ислямистки радикал, който искал да отмъсти за показани от учителя карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на изразяване, припомня агенцията.

"Какво друго може да бъде казано на държавен глава, който не разбира свободата на вероизповедание и който се държи по този начин към милиони хора, живеещи в неговата държава, които са представители на различно вероизповедание?", попита Ердоган.

Турският президент е вярващ мюсюлманин и откакто неговата партия дойде на власт през 2002 г., той опитва да обърне Турция, която е мюсюлманска, но светска държава, към исляма, отбелязва Ройтерс.

След коментара на френския президент за "ислямисткия сепаратизъм", Ердоган заяви на 6 октомври, че думите на Макрон са "ясна провокация" и показват "наглостта" на френския лидер.

Турция и Франция са съюзнички в НАТО, но имат разногласия по различни въпроси, като политиката в Сирия и в Либия, морската юрисдикция в източно Средиземно море и конфликта в Нагорни Карабах.

Ердоган и Макрон обсъдиха разногласията си в телефонен разговор миналия месец и се договориха да подобрят контактите и да държат каналите за комуникация отворени, припомня Ройтерс.

Елисейският дворец разкритикува остро изявленията на турския президент Редежп Тайип Ердоган, предаде Франс прес.

"Изявленията на президента Ердоган са неприемливи. Крайностите и грубостта не са метод. Настояваме Ердоган да промени курса на политиката си, защото тя е опасна от всяка гледна точка. Ние не влизаме в безполезна полемика и не приемаме обидите", коментира пред АФП представител на френското президентство.

Той съобщи, че френският посланик в Анкара е извикан за консултации.