Възмутена майка на дете от ДГ "Перуника" в Пловдив сигнализира TrafficNews за наличие на пътни знаци на турски и английски език, с които се обучават децата по безопасност на движението.  Директорката на детското заведение от своя страна отрече въпросните табели да се използват в практическата работа с възпитаници.

Велиана Пеева е изпратила жалбата до директора на Национален инспекторат по образованието, директора на РУО Пловдив и до други организации, в която настоява, че е абсурдно подрастващи да се учат на турски език без съгласието на родителите им. 

"Прибирайки детето си от ДГ "Перуника" видях пътните знаци, които снимах. Както можете да забележите, надписите на тях са на турски и английски език - в държавна детска градина, където изпращаме децата си да получат основата и предпоставките за развитие на национално самосъзнание, възпитаване в родолюбие и съпричастност към история, род и отечество. Предучилищното възпитание има своето съществено значение за развитието и оформянето на детската личност. Така ли се организира ефективен възпитателно-образователен процес днес? Не трябва ли дейността на детското заведение да допринася за активното съприкосновението на децата с българското, укрепване на  националното им самосъзнание и да ги правят горди със своята национална принадлежност? На тази възраст децата се запознават с българските букви. След това срички... на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!", пише в част от жалбата ѝ. 

Майката настоява още директорката да премахне знаците от учебния процес. 

След сигнала от TrafficNews се свързахме с директорката на ДГ "Перуника", която отрече въпросните знаци да се използват в практическото обучение на децата.

Знаците се намират в избеното помещение на детската градина и никога не са използвани. Стоят там от много време и са дадени по Европейски проект. До тях достъп няма как да имат родители, още повече деца.

До колкото разбрах един от служителите, които поддържат парното ги е снимал и е пратил снимката на родителите. Отново казвам, че родители и външни хора нямат абсолютно никакъв достъп до избените помещения”, каза директорката.

Наш репортер се свърза и с зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, който коментира пред медията ни, че е изпратена проверка в детското заведение, която ще установи има ли допуснати нарушения.