Археологията под магазин H&M ще бъде отворена за туристи, обяви кметът Здравко Димитров. Уникалният древен комплекс ще бъде взет под наем от Община Пловдив. Ще бъде извършен козметичен ремонт, предстои закупуването и на техника, която да направи преживяването на посетителите още по-вълнуващо. Мисли се и кой да стопанисва обекта. Първият вариант е това да бъде Археологическият музей. Водени са разговори с директора Костадин Кисьов, на когото е предложено да направи и експозиция там с артефакти, открити при разкопки в Пловдив. Така Археологическият музей ще има свой обект на Главната. Другият вариант е стопанин да бъде Общинският институт "Старинен Пловдив". Екипът на Богомил Грозев пък ще може да предлага на посетителите комбиниран билет за посещение заедно с Римския стадион, например.

Още в началото на миналата годината ресорният кмет по култура, археология и туризъм Пламен Панов обяви намерението си да превърне обекта, който е част от централната трибуна на Римския стадион в туристическа атракция, но и в място за провеждане на събития.

Някогашният Нармаг е наследник на Търговския дом на Ково и Сиди. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица “Княз Александър I” и триетажна откъм ул. “Отец Паисий”.  Тя е архитектурен паметник културата. 

По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал - голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките- тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи наводоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол. Имахме елементи, които трябваше да останат на местата си,имахме елементи, които бяха от стадиона, но разместени в процеса на строителството, имаше липсващи елементи, които бяха изготвени по образец. Експонирахме тухлени зидове, квадрова зидария, керамичния под, резервоара, керамичния водопровод. Запазен е in situ каменен свод в четвъртата, най-южна ос от разкритата част. Този свод от големи , каменни блокове е единствен по рода си и говори за високото ниво на строителните умения на древните римляни. Разкритият под сградата сегмент е от централните сектори на източната част на Стадиона. Има сериозна разлика между източната и западната му части. Западна част “ляга” по склона на Сахат тепе, а източната има самостоятелна конструкция, носеща седалките и оформяща наклона, разкриха тогава собствениците на сградата.

Археолог-проучвател е Мая Мартинова–Кютова.

На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, както и още съхранени артефакти, несъмнено ще са привлекателни за любителите на историята и мястото ще се превърне в една от атракциите в града, коментира преди време заместник-кметът по култура Пламен Панов.