Рекордни суми плащат пловдивчани за кашкавал. Цената на килограм на едро достига до 27 лева за килограм за тип "Витоша". Макар, че по борсите в област Пловдив цената започва от 19,80 лв, повечето ценоразписи са в горните граници. Оказва се, че под тепетата купуваме най-скъпият кашкавал спрямо цяла България. При такива едрови цени, няма нищо чудно защо в магазините кашкавалът е "златен". Според друг държавен портал средната цена на кашкавала на дребно в Пловдив е 21 лева, което е трудно за вярване. 

Цените на основни хранителни продукти варират в огромни граници спрямо областта, в която се продават, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Кашкавалът се продава най-евтино в Добрия - 13,35 лева за кг, с Сливен е около 14,50 лева за кг. 

Цената на сиренето същи варира. Над 14 лева се търгува в Пловдив, Силистра и Стара Загора, докато в Бургас, Добрич и Сливен цените започват от 5,80 лева за кило и стигат максимални стойности от 8,9 лева за кг. 

Отново Пловдив  е рекордьор и по цена на захарта – 4 лева за кг, олиото – 6 лева за литър и замразеното пиле – 9 лв. за кг.

Само за седмица цената на кравето сирене на едро се е повишила с нови 0,7 на сто и то се продава по 11,36 лева за килограм, а на кашкавал тип "Витоша" се понижава с 1,9 на сто до 17,22 лева за килограм.

Киселото мляко поевтинява с 6,1 на сто, като кофичка от 400 г. се продава на борсите по 1,08 лв., а прясното мляко - с 5,5 на сто и струва 2,07 лв. за литър.

Само за седмица най-много на едро са поевтинели вносните домати и кайсиите – с 11,5% до  съответно 2,54 лева за кг и 2,47 лв. за кг на едро. С близо 10 на сто по-евтино се продават и оранжерийните домати, като цената им по борсите е 2,66 лева за кг. Краставиците обаче поскъпват с над 4% и цената им стига над 2 лева на едро.

Нагоре вече са и цените на черешите и ябълките, като черешите вече се търгуват по 4,25 лева за килограм, а ябълките до 1,90 лева за килограм.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, спада тази седмица с 2,04 на сто до 2,107 пункта. Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта. След това достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта в първата третина на март. Миналата година ИТЦ се понижи в края на юни до 2,039 пункта и задържа сравнително ниско ниво до края на септември.

Кашкавал на дребно: