Три училища в Пловдив вече са с нови директори. Припомняме, че в момента се провеждат конкурси за 31 училища в Пловдив и областта, в които има пенсионирани или временно изпълняващи длъжността.

Учител по история застава начело на ОУ „Панайот Волов“ в Шекер махала. Училището попадна в списъка на конкурсите за директор, които се провеждат в момента, след като дългогодишният ръководител Цонка Жиговечка бе пенсионирана. Михаил Крантов е спечелил доверието на комисията, която го класира на първо място и следващата седмица се чака встъпването му в длъжност.

Михаил Крантов има опит с ученици и родители от малцинствата, тъй като дълги години е работил в преобразуваното наскоро в обединено училище „Пенчо Славейков“ – квартал „Столипиново“. Сега му предстои да бъде администратор и мениджър на единственото учебно заведение в Шекер махала.

Крантов е бил преподавател и в ОУ „Кочо Честеменски“, но през последните години работи като историк в Националната търговска гимназия. През 2018 година той получи една от годишните награди  на Регионалното управление на образованието за гимназиален етап като любимец на учениците от НТГ. Крантов имаше и личната номинация на началника Иванка Киркова.

Емил Начев сменя директорския стол на СУ „Найден Геров“ с този в Хуманитарната гимназия, съобщава u4avplovdiv.com. Точно преди четири години през август той спечели конкурса за училището в Столипиново, но сега отново е в битката за ръководния пост. 

Начев се пробва за няколко централни средни училища, но комисията му е гласувала доверие да поеме елитната Хуманитарна гимназия. Дългогодишият директор Соня Киркова бе пенсионирана.

През май миналата година Емил Начев бе отличен с плакета на район „Източен“ за работата си по проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, финансиран от Българо-швейцарската програма. В общия двор на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ бе изграден спортно-образователен център за децата.

През май 2018 година той получи наградата за значими постижения на Регионалното управление на образованието. Отличието му бе връчено от началника Иванка Киркова.

Малко преди старта на учебната година през септември 2017-та ръководеното от Начев училище бе домакин на среща на учители, родители и медиатори с министъра на образованието. Красимир Вълчев се включи в работата на терен в “Столипиново” по Механизма за обхват и задържане на ученици от уязвими групи и се присъедини към екипа, който посещава  адресите на останалите извън училище и детска градина.

Преди да поеме най-голямото училище в квартал „Столипиново“, Начев бе зам.-кмет на район „Източен”. Има 15-годишен стаж като учител по география в Професионалната гимназия по транспорт “Гоце Делчев”.

Начален учител и бивш журналист застава начело на ОУ „Драган Манчов”. Десислава Стаменова е класирана на първо място в конкурса за директор на едно от най-желаните училища. На интервюто, което бе втори етап от селекцията, тя се пребори с 8 конкуренти. Имаше такива, които бяха заявили, че ще се състезават за мястото, но не се явиха на събеседването, което моментално ги остави извън надпреварата. Стаменова е преподавател в училището от  шест години. Наесен, вместо да влезе при своите 3-класници, тя ще поеме ръководния пост. Досегашният директор Борис Златарев е сред пенсионираните училищни директори, за чиито места се обявиха конкурси.

Стаменова е завършила начална училищна педагогика, има и две магистърски степени – по икономика и по информационни технологии. Работила е като журналист.