Компенсациите от Община Пловдив към автобусните превозвачите в бюджет 2022 ще бъдат завишени с 3 млн. лева и така те ще станат 10 млн. лева. Това обявиха на брифинг Здравко Димитров и зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

„Тези пари не са техни, трябва да си ги докажат с документи”, каза Зико.  Това е с близо 33% повече от сегашните компенсации, които изплаща Община Пловдив, без да се броят държавните субсидии и приходите от билети и карти.

Вдигат Синя зона, билета за градския транспорт и почти всички такси в ПловдивТакса куче скача с 200%, стопаните ще плащат по 90 лева годишно

Чонов заяви, че превозвачите са направили и „аргументирано предложение” цената на билета за еднократно пътуване да стане 1,5 лева, а месечната карта от 16 на 20 лева.

Предложението на превозвачите през Община Пловдив ще влезе за гласуване в местния парламент и по думите на Чонов след широк дебат ще се вземе съответното решение. Зико заяви, че в момента билетът в Пловдив е един от най-евтините в страната, като така ще бъде и след евентуалното увеличение. Въпреки постоянните предложения за корекция на месечните непреференциални карти и годишните за градския транспорт, към момента такова не се предвижда.

На въпрос кога съответното предложение ще влезе в сила – преди или след въвеждането на новата електронно-билетна система, не се даде ясен и категоричен отговор. Почти сигурно е обаче, че ще бъде преди нея. 

По думите на Чонов до месец ще бъде пусната новата обществена поръчка, която ще бъде интегрирана и т.нар. Смарт сити – в нея ще бъде не само градския транспорт, но и паркирането в Синя зона, схеми за паркиране, посещения на билети и други.

„Все още нямаме индикативна стойност за поръчката, като тя ще обхване редица мероприятия – от градски транспорт до паркиране. Надяваме се най-късно до другата година тя да заработи и тогава Община Пловдив да стане приходосъбирач, а на превозвачите да се плаща на километър”, обясни Чонов. На въпрос при анализите на ОКТ каква част от техниката на „Индра” може да се ползва, зам.-кметът отговори, че „изпълнителят ще трябва да използва максимално повече елементи”. Той обаче добави, че техниката – както софтуерно, така и хардуерно вече е много остаряла.  Със сигурност монетниците ще бъдат премахнати.

Както TrafficNews писа, Община Пловдив подготвя мегапоръчка за електронната система на градския транспорт, паркиране в Синя зона, както и изграждане на видеонаблюдение. Към момента е по-вероятно тя да бъде само с една позиция, като по думите на Здравко Димитров това се прави с цел да се явяват по-големи и доказани фирми.

Пускат мегапоръчка в Пловдив за системи за паркиране, градски транспорт и видеонаблюдениеПревръщат бившата ДКЦ VI в център за наблюдение, местят общинска охрана и полиция в нея

Очаквайте подробности!