Общинският съвет одобри даването на 40 млн. лева безлихвени заеми по 6 европейски проекта, за по които трябва да се разплати Община Пловдив с фирмите изпълнители. Най-големият от тях е за 32 млн. лева и касае плащания към фирми по Водния цикъл.

Община Пловдив дава безлихвен заем от 40 млн. лева за свои проекти, чака си парите от ЕвропаГрадските власти трябва да се разплатят по Европейски програми, но все още не са им преведени парите

Голяма част от общинските съветници са на мнение, че дейностите по Водния цикъл са бавни и некачествени, а Община Пловдив няма строг контрол по дейностите. Съветникът от БСП  Атанас Баташки заяви, че десетки пловдивчани продължават да са без вода, други имат проблеми с отвратителни миризми от месеци.

Слави Георгиев пък изрази мнение, че Община Пловдив не трябва да плаща една стотинка на фирмите изпълнители, докато не си свършат добре работата.

„ В случая Водният цикъл е христоматиен пример как не се управлява добре европейски проект. Дейностите се бавят, самите те са некачествени, а ние гласуваме 32 млн. лева да се разплатим с фирмите. Една стотинка не трябва да им даваме, докато не направят всичко както трябва. Не разбирам как 37 души гласуват ей така, за да ги дадем парите. Точно за тези проекти ние трябва да  дърпаме спирачката, за да могат фирмите да си вършат работата, а Община Пловдив да ги контролира”, каза Георгиев.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че проектът е много сложен и е нормално да има подобен тип забележки.

„Моите впечатления са, че там дейностите вървят добре. Където има некачествено изпълнение имаме възможността да не му верифицираме разходи, докато не коригират всичко по извършените ремонти. Има приемателна комисия с над 20 представители, като вътре е и Община Пловдив. При евентуални забележки при искането за въвеждането в експлоатация, няма да бъдат платени разходите, докато не се отстранят”, каза  Райчев.