Държавата осигурява средства за вътрешния ремонт на Хуманитарната гимназия в Пловдив. Ще бъдат отделени близо 11 млн. лева, разпределени в два транша. Първата част от сумата -5.5 млн. лева вече са отпуснати с постановление на Министерски съвет. Цялата сума ще бъде вложена за осъществяването на дългоочаквания ремонт във вътрешната част на сградата паметник на културата.  Това обявиха министърът на образованието Галин Цоков , зам.-кметът по образование Владимир Темелков и кметът на район „Централен” Георги Стаменов пред журналисти днес.

Цоков благодари на местната администрация, че толкова усилено работи в посока модернизиране на образователната инфраструктура и активно участва в програмите на МОН.

„Хуманитарната гимназия е символ. В тази сграда са завършили поколения видни българи, интелектуалци и управленци. Това, което правим днес е израз на нашето уважение към тях, както и грижа към новото поколение, за да може сега децата да учат в сграда, която е музей на българското образование”, каза Цоков.

"Още миналата година поехме ангажимент да довършим ремонта на тази сграда с пребогата история. След като разгледахме всички възможни програми - национални, европейски ,се оказа, че сме изчерпали всички възможни опции за финансиране. Затова се обърнахме към МОН, за да съдейства през МС за отпускане на още средства. А днес имаме добри новини. Получаваме 5,5 млн. лева за тази година и още 5,5 млн. лева през следващата,за да довършим вътрешния ремонт на сградата.", заяви зам.-кметът с ресор Образование Владимир Темелков

Първата част от сумата, която Пловдив получава, ще бъде за проучване и доставка на материали. Цялата сума ще бъде инвестирана в реставрация и реконструкция на вътрешната част на гимназията – врати, настилка, тавани и стени. Предвидено е още цялостна подмяна ел. инсталацията и изграждане на система за пожароизвестяване. В западния корпус ще бъдат изградени нови санитарни възли.

„Към настоящия момент се обследват възможностите за достъп на автомобили в близост до сградата, включително има идея за изграждане на подземен паркинг, който да улесни трафика”, заяви зам.-кметът по образование Владимир Темелков.

Той обясни, че най-рано ремонтът може да започне през май 2025 година, като целта е дейностите да бъдат извършени през лятото и да не спъват учебния процес.

Ремонтът на Хуманитарната гимназия върви към своя край, оправят покриваОчаква се дейностите да приключат преди началото на новата учебна година