Десетки нарушители на закона за хванати при нова акция на Националната приходна агенция в Пловдив.

Инспектори са проверили стотици обекти за начина, по който извършват данъчното отчитане. В част от тях са открити нарушения на законодателството и са включени в „черния списък“ на НАП за обекти, подлежащи на запечатване. Принудителната мярка се прилага в срок до 30 дни и включва пълна забрана за достъп до търговските обекти. 

В нарушение на законодателството е засечена бензиностанция на „Ромпетрол“, намираща се на Околовръстния път на Пловдив до кв. „Коматево“.

Данъчни инспектори хващат нарушение в още един обект на Околовръстното - автоморга в близост до кръгово кръстовище на Кукленско шосе. Тя е собственост на Стефан Земярски.  

Нарушения в отчитането на приходите е регистрирано и на паркинг в центъра на Пловдив. Съоръжението за автомобили се намира на ул. „Отец Паисий“ 20 и се управлява от „Парко 2023“ ЕООД на Иво Иванов. Фирмата е регистрирана в края на декември миналата година, т.е. съществува едва от около месец.

Ведомствена бензиностанция в базата на транспортната компания „АИТ интернешънъл транспорт“ на Ангел Траков също е под обстрела на НАП.

След щателна акция в „Столипиново“, пет търговски обекта са застрашени от запечатване. Данъчни са открили нарушения в четири обекта в ромската махала.

Подлежат на запечатване павилион на ул. „Правда“ 46 на Мария Георгиева, сергия на ул. „Калина“ 26 на Райна Паламудова, магазин за детски дрехи на ул. „Калина“ 38 на Надка Паскалева и хранителен магазин на същата улица на Теменужка Илиева.

Данъчни нарушения са констатирани и в автомивка на ул. „Юндола“ 63, която се стопанисва от „ВТД 88“ ЕООД на Вълчо Дамбулов.

Запечатване на обект е принудителна административна мярка, която се прилага за определен срок, който не може да надвишава 30 дни, независимо от предвидените глоби или имуществени санкции. Законнът гласи, че на запечатване подлежат обектите, в които не се издаде касов бон или нямат легален фискален апарат, електронна система или интегрирана автоматизирана система. Принудителната административна мярка се прилага с мотивирана заповед на данъчните и подлежи на т.н. предварително изпълнение.  
 
При "запечатване" на обекта се забранява изцяло достъпът до обекта. Мярката се прилага за обекта или обектите, където са установени нарушенията, включително когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от трето лице, ако това трето лице знае, че обектът ще бъде запечатан. 
 
Принудителната административна мярка от НАП подлежи на обжалване пред съда. Тя може да бъде вдигната и по молба на търговеца и след като бъде доказано от него, че глобата или имуществена санкция е заплатена изцяло. При повторно нарушение не се разрешава отпечатване на обекта преди изтичането на един месец от запечатването му.