"Наблюдаваме хора с COVID-19 доведени от свои близки, а после те въобще не фигурират в лист на карантинираните. Контактни не се карантинират, продължават да се разхождат по улиците. Не е предателство да кажеш кой ти е бил контактен, когато си заразен". Това заяви д-р Гергана Николова от БЛС в ефира на Nova News.

Според нея мерките остават само на хартия.

“Това не е вълна, това е цунами. Страшно много пациенти. Ние сме като едни опълченци на предната линия, но "Радецки" няма да дойде. Омикрон ще протече различно - неваксинираните заразени могат да достигнат до интензивни отделения", смята д-р Николова. Тя счита, че има ръст на интереса към ваксините.

"Занимаваме се не само с болните в момента, но и с тези с постковид синдром. Той засяга много органи и системи. И прикани хората да обръщат внимание на всеки симптом. По думите й някои пациенти получават венозни усложнения, а други и диабетни. COVID се оказва заболяване, нанасящо много странични поражения", сподели медикът. И уточни, че наистина има по-висок брой положителни проби на деца, но преминават по-леко.

"Бих посъветвала дечицата със съпътстващи заболявания да се имунизират", призова тя.