Строителна техника за близо 800 хиляди лева, собственост на акционерното дружество "Евро Алианс Геотехника", е обявена на търг от пловдивския частен съдебен изпълнител Стефан Горчев. Обект на продажба са верижен кран Liebherr HS 833 HD, автокран GROVE RT 530СЕ-2,  комбиниран багер TEREX, ситоциклонал "Касагранде", два офисни контейнера и товарен автомобил "Форд Транзит".

Всичките машини са разположени в рамките на строителната площадка на пробива на Централна гара. Фирмата обаче не е изпълнител или подизпълнител на обекта, сочи проверка на TrafficNew. Така възможни опции остават машините да са взети под наем или пък да има друг договор между фирмата и някои от подизпълнителите.

Първоначалната тръжна цена на строителната техника варира от 21 хиляди до 573 хиляди лева, като това съставлява 85% от пазарната им цена, както повелява законът. Товарният автомобил и двата контейнера са на по-ниски стартови цени - между 6 и 10 хиляди лева. 

"Евро Алианс Геотехника" е специализирано дружество за изпълнение на инфраструктурни проекти, като пътища, железопътни съоръжения, хидротехнически съоръжения, фундаменти за мостове и укрепване на изкопи, свлачища и брегоукрепване. Дружеството е участвало и в изграждането строителството на метрото в София, където е седалището му. Действителен собственик според документите е Валентин Трашлиев.

Причината част от техниката му да се разпродава е, че компанията е заложила търговското си предприятие срещу кредити за милиони, а машините са обезпечение по задълженията. Заведено изпълнително дело става причина машините да отидат на търг с цел да се обезпечат дълговете на дружеството. 

И шестте търга са с начална дата 8 май и крайна 8 юни. Ден след края ще бъдат отворени офертите от потенциалните купувачи. 

За момента няма яснота дали публичната продан ще доведе до забавяне на работата по пробива на Централна гара.