Как две места за паркиране пред детска ясла се оказа служебни? С този въпрос към TrafficNews се обърна пловдивчанин, който живее в близост до детска ясла "Приказка" в ЖР Тракия.

Класирането на дете в детски заведение е проблем, но се оказва, че неволите не спират до там. Карането на децата и оставянето им в учрежденията обикновено се осъществява от родителите по път за работа. За да се случи обаче трябва да има място, на което колите да бъдат паркиране. Предвид, че това движение става в ориентировъчни еднакви часове за всички, паркирането, макар и за малко, наистина се явява сериозен проблем. 

Поради тази причина пловдивчани се обърнаха към медията ни възмутени, че е разрешено там две места в непосредствена близост до входа на яслата да бъдат резервирани за фирма. Още повече, че по-голямата част от района е със скоби за местодомуващи, като така местата за свободно спиране са ограничени до минимум. 

Наш репортер посети района на детската ясла. Пред нея има около 16 места за свободно паркиране, като едва две бяха свободни по време на нашето посещение. Двете места на прилежащия тротоар на яслата са със служебен абонамент на фирма "Динара". Справка в Търговския регистър показва, че седалището на фирмата е блокът срещу детската градина - бл. 203, вх. Б. Собственик пък е съпругата на зам.-кмета на Пловдив Величко Родопски - Диляна Родопска. 

Според местните преди да започне поголовното слагане на скоби в района, проблем с паркирането не е съществувал. 

"Пиша ви с голямо възмущение и недоумение как е възможно подобно нещо - община Пловдив да отдава под наем на частни фирми паркинга на детска ясла, докато ние няма как да паркираме и да оставим децата си на ясла? След като община Пловдив реши, че целия квартал около блокове 202, 203 ще бъде платена зона за паркиране (със скоби), ние, живущите, които не успяхме да се вредим за паркомясто вече се чудим на коя “полянка” да паркираме и не защото сме някакви джигити, а защото създадохте проблем на място на което такъв нямаше. Днес с изненадах установих нещо още по-учудващо, едни от малкото останали без колчета паркинги - този до детска ясла “Приказка” е започнат да се раздава на гаражни фирми от квартала, за да могат да паркират на 5 метра от работното си място, за тяхно още по-голямо удобство! Изпращам ви снимка от паркинга пред детската ясла с конкретен въпрос, как е възможно общината да допуска това? И ако всичко е в реда на нещата, искам да ви попитам за цената на услугата, тъй като ще има още много желаещи да си платят!", посочва пловдивчанинът. 

Потръсихме за коментар и становище и Община Пловдив, откъдето обясниха следното:

Конкретните две паркоместа са отдадени по утвърдена процедура – фирмата заявява желание да ползва служебни паркоместа. Заявката е разгледана, отговаря на изискванията и е одобрена. Всеки месец за паркоместата се заплаща. Местата са в зоната с паркоместа, които не попадат в наредбата за запазване на паркомясто пред блок със скоба (влязла в сила от 1 март 2021 г.), заради което могат да бъадт отдавани като служебни при интерес от фирми. Община Пловдив издава служебни абонаменти на фирмите, които заявят желание за това. Месечният абонамент постъпва в общинския бюджет.

А ето и тарифите за служебен абонамент: