Строителство и имотен пазар не просто оцеляха по време на пандемията, а разгърнаха потенциала си. Пловдив, който в последните години е водещ както по отношение на строителство, така и по отношение на голям интерес за закупуване на жилища, административни и търговски площи, тази година поведе няколко класации, сред които за най-много издадени разрешителни за строеж и отворени строителни площадки и поскъпване на имотите. 

Данните, с които разполагаме до момента са от първите 9 месеца на 2020, ала имотни експерти са категорични, че тенденцията ще се запази и разгърне и за последните три месеца на годината, за които се очакват официални данни. 

Изводът за 2020 е само един - Пловдив е най-желан за строителство и най-желан за покупка и инвестиция. 

Област Пловдив абсолютен шампион по най-много издадени разрешения за строеж

През първите 9 месеца на 2020 г. общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 632 жилищни сгради с 2669 жилища в тях и с 323 756 кв.м. разгъната застроена площ (РЗП), на 23 административни сгради с 27 153 кв. м РЗП и на 283 други сгради с 232 069 кв. м РЗП. 

В графа административни сгради влизат офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради - банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини). В графа други сгради пък се включват всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.)

Най-много строителни разрешителни са издадени за Община Родопи, но тъй като тя е съставена от села в предградията и в любими курортни планински градчета, там РЗП-то на сградите е много по-малко заради същността на предвидените нови строежи - къщи и малки комплекси от подобен тип, ниско строителство. 

За град Пловдив за първите 9 месеца от 2020 са издадени разрешения за строеж за 146 нови жилищни сгради със 1913 жилища в тях и на 42 сгради с друго предназначение. За последната 1 година от ноември 2019 до ноември 2020 са издадени общо 305 разрешения за строеж, пък съобщиха на отчет на Община Пловдив. 

Така излиза, че 14% от всички издадени разрешения за жилищни сгради в България /4409 бр/ са за Пловдив и района, а спрямо всички сгради /7429 бр. за всички сгради/, 12,6% са в област Пловдив.  

Започнали строежи в Пловдив и областта

През първото тримесечие на 2020 г. в областта е започнал строежът на 524 жилищни сгради с 1695 жилища в тях и с 212 239 кв. м РЗП, на 5 административни сгради с 12 433 кв.м. РЗП и на 199 други сгради с 186 839 кв.м РЗП.

Отново Родопи води по отворени строителни площадки, ала Пловдив се отличава с много по-мащабно строителство - на по-големи площи с повече жилища. 

В града е стартирало изграждането на 121 жилищни сгради с 1133 жилища в тях, както и на 39 сгради с друго предназначение. 

Или около 15% от всички започнати строежи в България се намират в област Пловдив. 

Готови нови жилища

За изминалите 9 месеца в област Пловдив са въведени в екплоатация нови 304 жилищни сгради с 1216 жилища в тях. Около една трета от всички сгради са в град Пловдив. 

Цени на жилища

Цените на жилищата остават абсолютно константни, на ръба на най-високите си стойности от години. Вместо поевтиняване се наблюдава засилен интерес към покупки на имоти, както в града, така и в близките села, особено в Родопската яка. Въпреки големите строителни обеми, все още предлагането не е минало с много търсенето, за да има спад в цените. Напротив регистрира се увеличение. 

С 3,2% поскъпнаха цените на жилищните имоти за третото тримесечие на 2020 спрямо второто тримесечие. Спрямо 2019 година същия период юли-септември, цените са скочили пък с цели 4,8%. 

След като през второто тримесечие на тази година бе регистриран съвсем лек спад с около 1% на цените спрямо януари-март, днес очевидно жилищният пазар продължава да акселерира ценово. 

По съществено е поскъпването при съществуващите жилища - спрямо 2020 цените им са се увеличили с 5,6%. При новите жилища поскъпването на годишна база за тримесечието е 3,5%. 

В Пловдив жилищата са поскъпнали най-чувствително за годината с увеличение от близо 5% за годината. Средните цени в града минаха 800 евро за кв.м., въпреки че редица предприемачи обявиха промоционални цени за новото строителство и на места квадратният метър на зелено стигна дори рекордните 600 евро/кв.м. Скъпо обаче остава старото строителство и продължава да се оскъпява. Изненада е и най-скъпият район на Пловдив в момента - около Сточна гара и Пловдивски университет. Там имотите започват от около 1000 евро на квадрат. Причината - подножията на тепетата, които предлагаха най-скъпи имоти през последни години, бяха разпродадени. На мястото на луксозните имоти останаха някои малки съборетини с много по-ниски стойности.

Сделки

През третото тримесечие на тази година е регистриран своеобразен рекорд по най-много осъществени продажби, показват официалните данни от Агенцията по вписванията - 3913. За първите 9 месеца са сключени общо 9617 сделки при 10 176 през 2019. Така се оказва, че въпреки локдаунът през пролетта, са осъществени едва 559 по-малко жертви и то именно заради първото полугодие, което на годишна база е спад от 5,5%. Експерти обаче прогнозират още покачване на сделките до края на годината, което би означавало секторът да се измъкне, ако не с ръст, то поне със запазване на много високите си нива от 2019.

Наблюдава се известен отлив от ипотеките тази година, което означава, че повечето купувачи пазаруват със собствени средства. От осъществените сделки, 645 имота са купени чрез законни ипотеки, докато през предходната година те са били с около 140 повече. Договорните ипотеки пък са 1851, при 2186 през 2019.

Така излиза, че приблизително 26% от сделките тази година са сключени чрез ипотека, докато през 2019 този дял е 29%. Това също се дължи на първоначалния шок от коронавируса и съответно финансовите разтресения, които хората имат или хипотетично могат да имат. От другата страна са банките, които поискаха по-висок дял самоучастие по сделките  и част от тях затегнаха критериите за отпускане на жилищни кредити.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.