Феновете на „Ботев“ подкрепиха идеята за отключване на училищни дворове в Пловдив с цел спорт и развлечение извън учебно време. Те оправиха призив към общинските съветници, които предстои да разгледат изменение в наредбата, която в момента делегира на директорите право да решават с катинар или без да са дворовете им.

Както медията ни вече писа ОбС- Пловдив предстои да разгледа промяна в Наредбата за реда и управление с общинско имущество, в частта засягаща инфраструктура на учебните заведения. Ако то бъде прието директорите на училищните дворове ще бъдат задължени да осигурят „свободен достъп на гражданите до училищните дворове и игрищата на открито за спортни дейности“ до 22ч. всеки ден от седмицата.

Предлагат задължително отваряне на училищните дворове в Пловдив за масово ползване и спортОбщинският съвет ще гледа промяна в Наредбата, която задължава директорите да дадат достъп на всички извън учебно време

Бултрасите пишат до общинските съветници, че позицията им се основава „единствено на любовта ни към „цар футбол” – великия спорт, любов, която обединява милиарди хора по света всяка година“.

Те дават пример с началото на отбора, белязано именно от спортната площадка на колежа „Свети Августин“.

С недалновидното си решение да затварят училищата „си“ някои пловдивски директори несъзнателно прекъсват пъпната връв не само на великия цар футбол, но и на всички форми на колективен спорт в България“, обосновават се те.

По мнение на феновете на клуба, Община Пловдив трябва да предприеме мерки срещу вандализма, за да не се притесняват директорите от посегателство върху инфраструктурата на училищата. Тези мерки обаче ен бива да се изразяват в блокиране на възможността децата в Пловдив да спортуват, смятат бултрасите.

 

Ето и пълната им позиция, разпространена в страницата им във Фейсбук:

Ние, феновете на ПФК „Ботев Пловдив“, се обявяваме категорично в подкрепа на предложението децата на Пловдив отново да имат свободен достъп до спортните  площадки в дворовете на училищата. И това наше становище е основано единствено на любовта ни към „цар футбол” – великия спорт, любов, която обединява милиарди хора по света всяка година.

Вие много добре знаете, че любимият ни „Ботев“ е най-старият футболен клуб в България. Клуб, водещ началото си именно от едно училище – колежа „Свети Августин“ – средно училище, чиито възпитаници популяризират играта, а през 1912 г. учредяват „Хр. Ботевъ – Футболно дружество“. От там тръгва историята и стигаме до наши дни, в които футболът е сериозно обществено явление. За милиарди хора той е забавление, за милиони е спорт за здраве, за стотици хиляди е начин на препитание, за малцина е бизнес за милиарди долари, а за нас – култура и начин на живот.

С недалновидното си решение да затварят училищата „си“ някои пловдивски директори несъзнателно прекъсват пъпната връв не само на великия цар футбол, но и на всички форми на колективен спорт в България. В днешните времена, в които зависимостта към компютърни игри и интернет е огромен бич, а децата масово страдат от затлъстяване, подобно решение граничи с престъпление спрямо младежта.

Ние разбираме напълно, че директорите се притесняват от вандалски прояви и нечистоплътно използване на изградените с нашите данъци спортни площадки, но по този начин наказваме и невинните. По този начин правим малцината вандали още по-обществено значими. По този начин им позволяваме да взимат децата ни за заложници.

Затова ние се обявяваме в подкрепа на предложението, а нека Община Пловдив вземе други мерки срещу вандализма, с които да гарантира обществения ред и безопасността на децата, които просто искат да играят в училището си“.