69 800 лева без ДДС ще струва изработването на комплексния проект и осъществяването на авторския надзор по време на благоустройването, консервацията и реставрацията на Античния форум на Филипопол – изток и юг, предава Plovdivtime.bg.

Това става ясно от обявената обществена поръчка от Община Пловдив. От документацията става ясно, че проектът трябва да стъпи върху одобреното Планово техническо задание и техническите спецификации за зоната, както и че трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. 

Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра. В проекта трябва да се предвиди осъществяването на връзка между съвременното ниво на площада и античното ниво чрез монтаж на съоръжение за достъпна среда в едната част от терена, в другата да се осъществи достъп до съществуващото тротоарно ниво и стълбите на подлез Тримонциум към античното. 

Така всички археологически обекти в центъра ще бъдат социализирани, реставрирани и консервирани и достъпни за туристите и гражданите на Пловдив.

Документите ще се подават до 19 октомври.