Хората около премиера Кирил Петков при посещението му на Шипка на 3 март са част от авангардната група на НСО плюс екипа за охрана. Това каза по bTV ген. Красимир Станчев, бивш шеф на НСО, който се раздели с поста си през лятото на 2020 г., след скандала, при който охранители на НСО изгониха политици от ДБ от брега на парка Росенец, където е резиденцията на Ахмед Доган.

От органите на МВР се получава тази информация - така Станчев отговори на въпрос можеше ли да се предвиди, че на честванията на Шипка ще има привърженици на определена партия и те ще се държат по този начин. Гардовете често носят едни подобия на куфарчета, могат да я вдигнат, тук няма нищо такова, коментира той ситуацията, при която гардът разбива с ръка снежна топка над главата на премиера.

Можеше малко повече активност да има от тяхна страна, коментира той в отговор на въпрос "подцени ли НСО ситуацията". На въпрос дали е необходима оставка на шефа на НСО, Станчев отговори: "Според мен - да. В крайна сметка, както аз поех отговорността след събитията в Росенец, където дори никой не ме информира какво се случва там."

"От това, което виждам, не се вземат повече мерки за охрана на първите в държавата, а трябва", смята Красимир Станчев.

Националната служба за охрана също излезе с изявление за случая с освиркванията и замерянето на премиера Кирил Петков със снежни топки на 3 март на връх Шипка. Ето какво заявяват от НСО:

"Във връзка с коментари на дейностите на Националната служба за охрана (НСО) по охраната на лица по време на честванията на връх Шипка на Националния празник 3 март":

"Националната служба за охрана е деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставяме на всички опити НСО да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия. Ръководството на Националната служба за охрана изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналното напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на Националния празник.