От втори май започва събирането на документи за прием на първолаци в Пловдив. Новост тази година е, че системата ще прави автоматична проверка за валидността на адреса на децата. Така в случай, че има допусната грешка или умишлено сменен адрес – технологията сама ще анулира подадената кандидатура. Това заяви пред журналисти зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Най-голямо предимство ще имат децата с уседналост повече от три години в района, в който кандидатстват. Същото се отнася и за тези първолаци, които имат братя и сестри в училището. Скоростта не е предимство. Водещи са точните, които ще събере детето“, коментира кметът и заяви, че очаква една спокойна кампания.

Стартира кампанията за прием в първи клас в ПловдивЕлектронната система ще улеснява родителите

Прогнозите са около 3150 деца да бъдат приети тази година в Пловдив. Официалният брой на децата, които се очаква да подадат заявления по списък са около 3500, допълни Стоянов.

По негови думи системата е подготвена в първи клас от следващата година да влезнат и украински деца.

Ресорният кмет коментира и темата с целодневния режим на обучение при учениците. Той заяви, че администрацията ще държи на едносменен режим на обучение в повечето образователни институции. Съответно училищата с двусменен режим да намаляват приема си:

„Целодневното обучение е осигурено навсякъде за първи и втори клас. Желание на общината е да се преминава към целодневно обучение и в горните класове. Това се предприема – първо, за да са по-ангажирани децата, второ, родителите да могат спокойно да посещават работа“, коментира Стоянов.

По отношение на техническата специфика на подаването на документи за прием в първи клас, Стоянов напомни, че е важно родителите да проследяват подадените документи да бъдат със статус „Подаден“, а не в работна версия, защото това сочи за незавършен процес по кандидатстване.

„До последния момент може да се променят желанията. Системата позволява дори и да сме подали документите сега, след една седмица да ги променим. Родителите могат да избират до 5 училища на децата си. Класиранията са три на брой и в случай че има останал след последния етап, ще има опция за физическо подаване на документи в училищата“, заключи Стефан Стоянов.