"Учебно-тренировъчен, а не военно-транспортен е самолетът L-39 ZA, разбил се на авиобаза "Граф Игнатиево". Наскоро два самолета L-39 ZA - от модела на разбилия се на "Граф Игнатиево", се върнаха от ремонт от Чехия, не знам дали някои от тях не е падналият. Той е двуместен, в него летят инструктор и обучаем. През 1986 г. е доставен за пръв път в България от бивша Чехословакия, получили сме 36 броя. Те са намалели поради по-малката численост на ВВС. Само 3-4 от тях летят в момента тъй като липсват средства и желание за ремонт", това обясни в ефира на НоваТв,  авиационният журналист Димитър Ставрев. 

"Предполагам, че вътре са били инструктори. Въпросът е колко честа е била подготовката през годината. ВВС трябва да представят справка за тези пилоти. Министерство на отбраната трябва да бързо да изясни съдбата им. Разследването зависи от състоянието на останките на самолета. Ако има мащабен пожар и частите са силно деформирани, тези които са с гумен или пластмасов произход, ще са напълно стопени и разследването се затруднява", смята Ставрев.

Припомняме, че учебен боен самолет катастрофира в авио база "Граф Игнатиево", като най-вероятно и двамата пилоти са загинали. 

По-рано днес президентът Румен Радев участва в демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобазата по покана на Военновъздушните сили на САЩ. За утре там беше планирано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Тежък инцидент на авиобаза "Граф Игнатиево", разби се учебен самолетМинистърът на отбраната Атанас Запрянов е отменил утрешното авиошоу