Организаторът на Фестивала за съвременен танц и пърформънс One Dance Week - Асен Асенов публикува остър коментар, адресиран до изпълнителния директор на Фондация Пловдив 2019.  В поста си той коментира 66 неотчетени проекта за 2019, което означава, че организаторите не са получили финансирането, за което са одобрени. Асенов задава и въпроса защо нито едно от големите събития, които спечелиха отворената покана миналата година за дейности през 2020 г не си е подписало договора, а също така и защо договорите са променени в движение. 

Ето и постът му без редакция:

Фондация Пловдив 2019, има ли пилот в самолета?
Питам народният танцьор Кирил Велчев, “изпълнителен доректор” на книга и момче за поръчки на силния на деня.
Питам Управителният съвет, чиято “експертиза” даже няма да коментирам, защото ще кажа повече отколкото искам...
66! неотчетени проекта за 2019 г.!
Това са организации, които са взели заеми, за да си разплатят проектите, създадени за Европейска столица на културата миналата година и още не са си получили парите!
Питам защо нито едно от големите събития, които спечелиха отворената покана миналата година за дейности през 2020 г не си е подписало договора?
Питам защо променихте договора, част от тръжната документация и добавихте още рестрикции при тпва в ситуация на тежка криза в културния сектор?
Питам дали вашата юристка от Бачковския манастир и съответно вие, знаете, че променянето на този договор постфактум е незаконно, защото той е част от документацията по Отворената покана? А вие сте гладували тези промени!
Питам защо повече от половин година не получих отговор на писмата, които ви изпратих скъпи “партньори”?
Питам също някой от вас интересува ли се в колко тежка ситуация се намират културните организации в момента? Питам ви колко пъти се видяхте с културните оператори? И знам отговора - нито веднъж! Минава ли ви през ума как в тази криза те ще изпълнят заложените миналата година! прогнози за проходи в бюджетите си от билети и спонсори? Ако не разбирате детайлите, вижте се с нас, чуйте ни! Надменността ви е нелепа!
Вие не се интересувате от това, което всъщност е вашата работа!
Вие уважаеми дами и господа сте там, за да подкрепяте, а не за да пречите на културния сектор. Помните ли това?!
И тъй като явно сте забравили,
ОСТАВКА!
Настоявам за оставката на изпълнителния директор Кирил Велчев и на целия УС на Пловдив 2019!
Вие нямате моралното право, а уви и компетенцията да заемате тези постове!

 

Живеем в демократична държава и всеки има правото да иска моята оставка или тази на Управителния съвет", коментира за TrafficNews изпълнителният директор на Пловдив 2019 Кирил Велчев. "Вероятно заради това, че работим денонощно, за да финализираме и отчетем проекта Европейска столица на културата? И че се опитваме да работим активно с партньорите си? Предполагам, че реакцията е срещу решението на Управителния свет на фондацията, която коригира част от клаузите по договорите. С една от промените авансово се отпускат суми 30 дни преди провеждането на събитието. Смятам, че проблеми с договорите няма. Тези, които са оставили събитията си през 2020 г, вече са подписали договори. А операторите, които преместиха събитията си през 2021 г. ще го направят тепърва" заяви Велчев.