23-годишната Таня Йорданова, която бе арестувана днес в Пловдив по време на разследване за измама на еврофондове, е източила близо 300 хиляди лева само за година. Момичето е родом от Карнобат, но учи "Биотехнологии" в Университета по хранителни технологии в града под тепетата. Днес ченгета нахлуха именно в квартирата и в Пловдив. 

Таня е дъщеря на служители във фирма на Миню Стайков, а освен това изглежда е виден управител на над 500 декара лозя. По нищо в личния ѝ профил в социалните мрежи обаче не личи дамата да се занимава със земеделския бизнес. 

Както съобщихме по-рано днес, Специализираната прокуратура, съвместно с МВР е ДАНС, извършват акция на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за злоупотреба със средства от европейски фондове. Наказанието е за това престъпление е лишаване от свобода от две до осем години.

В новата акция с европари отново е замесено името на бизнесмена Миню Стайков, като подозренията са, че децата на негови служители са регистрирали еднолични дружества с цел да се възползват от различни финансови облаги. По непотвърдени данни става дума за източване на земеделски проекти, откъдето 9 младежи са успели да се сдобият с около 7 млн. евро. 

Таня Йорданова влиза напълно в хипотезите на разследващите. Тя е дъщеря на Калчо и Хриска, които са служители във "Вин.С.Индустрийс" ООД, чийто капитал от рекордните 25 915 050 лева се държи от дружеството на Миню Стайков "СТФ" ООД и две чуждестранни компании "Юрамко Холдингс" ООД и "Алталинк" ООД, регистрирани в Невада, известна като по-голям рай от офшорните зони. "Вин.С.Индустрийс" върти една от най-големите рафинерии за дестилати и зърнен спирт не само в България, но и на Балканите. Основният им завод, отрит през 2001, се намира в село Церковски, община Карнобат. Дружеството е управлявано за известно време от щерката на Стайков Яна, но основно от Кичка Хазърбасанова, която е роднина на шурея на Стайков Белун Хазърбасанов. Припомняме, че именно Кичка бе връзката между нелегално производство на цигари и Стайков. 

На 17 юни 2015 Таня Йорданова, която по това време е едва на 19 години, се регистрира като едноличен търговец като "ТАНИВА - ТАНЯ ЙОРДАНОВА". Адресът на ЕТ-то съвпада с този на още три еднолични търговци, създадени буквално в еднотипен стил. Чрез фирмата си, Йорданова започва да кандидатства за редица финансови помощи. Справка на TrafficNews в изплатени субсидии от Държавен фонд "Земеделие" показва, че Йорданова е получила 285 000 лева по програми през 2018 година и още 16 хиляди през предходната година. 

Парите са отпуснати на различни основания, но основният транж от 250 хиляди е по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя”. Междувременно обаче няма как да не избоде очи фактът, че още един от бенефициентите по същата мярка - ЕТ "АГРОФЕРМ - ДИМИТЪР ТОТЕВ" на Димитър Тотев, регистрира своето дружество на същата дата 17 юни, само 20 минути по-късно от това на Таня.

Съвпаденията обаче не се изчерпват с това. През 2016 година, ЕТ-то на Таня влиза като съсобственик в новоучредена фирма "ТЕРА ГРЕЙН" ООД. В нея равноправно участие имат още 6 ЕТ-та: МИЛЕНА ПИЛЕВА - ЕКОФОРЕСТ, АГРОКРАСИ - КРАСИМИР ЙОРДАНОВ, ТОПАЗ - Димитър Балджиев, ГРОЗД - БЕЛУН ХАЗЪРБАСАНОВ, Биоплант - Николай Трифонов и АГРИКА - КАМЕЛИЯ ДИМИТРОВА.

По същия път само за 2 години Белун Хазърбасанов е взел 500 хиляди лева, Николай Трифонов - 408 хиляди, 23-годишната Камелия Димитрова - 450 хиляди лева, Димитър Балфжиев - 216 хиляди, Милена Пилева - 22 хиляди, Красимир Йорданов - 32 хиляди.

Двамата по-възрастни съдружници Хазърбасанов и Балджиев са свързани с Винпром Карнобат, ЕТ-тата им са създадени в един ден, в почти един и същи час. Фирмите на младото поколение също са копия една на друга, регистрирани са през няколко дни през 2015. 

В началото на 2018 младата дама дори е представила инвестиционно намерение за изграждане на капково напояване на лозови насаждения с обща площ от 471 дка в землището на с. Терзийско, община Сунгурларе и на 59 дка в масив до с. Огнен, община Карнобат. 

Възможна версия на този етап е децата на участници в големия алкохолен бизнес, да са взимали на аренда или да са им прехвърляни големи лозови масиви, за да могат да източат помощи за дейността си. Тепърва предстои да се направят проверки за фирмите, получили траншове и кой стои зад схемата за милиони. 

Арестите около Винпром: Шефската щерка Милена в съдружие със студентката Таня, дръпнала 300 бонаПетима са задържани, обвинените за схемата за 7, включително алкохолният бос

И ОЛАФ се заема с Миню Стайков! Деца на негови служители получили 7 млн. лева евросредства9 обратни писма показват, че действителният притежател на всички права, които са получили младежите, е Стайков