На 15 октаомври с тържествена церемония в аулата на Аграрния университет бе даден стартът на съвместна Българо-китайска работилница за таланти „LuBan Workshop“. Откриването се проведе синхронно в България и Китай чрез директна онлайн връзка. Водещ на церемонията беше зам.- ректорът на университета доц. д-р Светла Янчева.

Гостите в Пловдив и Тиандзин едновременно наблюдаваха промоционалното видео за етапите на изграждане на работилницата, чието начало започна през ноември 2019 г. с подписване на тристранен договор между Аграрен университет – Пловдив, Аграрен университет в Тиандзин и Училището по икономика и търговия, Тиандзин. 

„Работилницата за таланти „LuBan Workshop“ формира нов мост и нов акцент за сътрудничеството между България и Китай в обучението през целия живот и професионалното образование. Тя е и крайъгълен камък в историята на образователното сътрудничество между нашите страни. Работилницата LuBan е ясно доказателство за образование без граници и за по-приобщаващо образование. Това сътрудничество е възможност за обмен на знания и опит за модерни технологии и бъдещето на съвременното цифрово земеделие“, каза в приветственото си слово Ректорът на АУ проф. д-р Христина Янчева.

В специално видеообръщение Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков поздрави участниците във форума и заяви, че този проект осигурява съвременно техническо и професионално образование, насърчава реформите в образованието и засилва сътрудничеството между професионалните училища в световен мащаб. 

Зам.-кметът по финанси и стопански дейности на Община Пловдив г-н Величко Родопски приветства инициативата и призова освен в образованието, тя да намери място и в сферите на икономиката и културата.

Приветствие към гостите поднесе Посланикът на КНР в София Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, който оцени високо сътрудничеството на трите образователни институции и представителите на китайския бизнес в лицето на Tianjin Food Group, Bulgaria Branch в усилията си за модерно обучение, отговарящо на съвременните предизвикателства в глобален мащаб.

В директната онлайн връзка партньорите в LuBan Workshop от Тиандзин също поднесоха поздравления към участниците във форума и изразиха безрезервната си подкрепа за развитие на проекта.

Кулминация на церемонията бе подписването на нов четиристранен договор между партниращите институции, към които се присъедини и Tianjin Food Group, Bulgaria Branch.

Символично LuBan Workshop стартира чрез тържествено откриване на логото на работилницата от Ректора на АУ и Посланика на Китай в България.

В новия център ще се обучават талантливи студенти от партниращите образователни институции – Аграрните университети в Пловдив и  Тиандзин и китайското Училище по икономика и търговия. 

Идеята е създаване на съвместни курсове за обучение в две направления – модерно земеделие, прилагайки дигиталните технологии, както и онлайн операции в областта на земеделското производство, включително онлайн търговия с аграрни и други стоки. В програмата ще участват амбициозни студенти от двете страни.

LuBan Workshop е съвместен Българо-китайски проект, чиято цел е поощряване на сътрудничеството между университетите и бизнеса в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и източна Европа /ЦИЕ/. Проектът е в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ чрез активизиране на международния обмен и откриване и насърчаване на таланти. Изградена е съвременна база за професионално и практическо обучение, разработени са учебни програми с иновативно съдържание, осигурена е и учебна литература.

След официалната церемония  ръководителят на LuBan Workshop доц. д-р Светла Янчева представи на гостите учебните зали и лабораторията, които бяха реновирани и оборудвани за целите на проекта.