„Защо трябва да заведа здравото си дете при болни хора в лечебни заведения на 2 януари, за да ми даде джипито бележка, чиято достоверност не може да гарантира?”, този въпрос зададе пловдивчанин по повод абсурдът, с който се сблъскват хиляди родители след зимната ваканция.

Според закона се изисква “контактна бележка“ от ясли и детски градини при отсъствие на детето от градини и ясли за повече от 10 последователни дни. Това означава, че всички, които имат деца – едното ученик, а другото в детска градина – то за второто се иска документ, за да се върне в образователната институция, ако са го задържали по време на ваканция.

Зимната ваканция при учениците започна на 22 декември, а утре – 3 януари са на училище. В същото време, ако днес родителите са си оставили децата, които посещават градина и днес вкъщи, то трябва да отидат до личния лекар. Това е, ако искат то да тръгне на  градина утре.

„ Посещаването на лекар през януари , когато е разгарът на вирусите, а децата са практически здрави е абсолютно безумие. Това затруднява и работата на личните лекари, и родителите и децата, които често трябва да изчакват часове пред лекарските кабинети заедно с пациенти, които са в активна фаза на заболяване или имат реална нужда от вниманието на лекаря. Реално такава практика би довела до повишаване на заболеваемостта и допълнителна среда за разпространение на вируси”, пише  пловдивчанинът.   

Той смята, че още по-абсурдно е, че личните лекари на практика декларират информация, която самите те не могат да проверят и по същество се обезсмисля от срока на валидност на бележката от 3 дни, през които детето може да попадне в контакт с остри заразни болести.

Според него нормативната уредба трябва да се направи така, че в срока на ваканциите да не се изисква подобна бележка. Всичко друго е риск и за децата, а и безсмислено се натоварват личните лекари.