Точно 64 значими за Цалапица дейности отчете  по време на общо  събрание кметът на селото Ивайло Данаилов. Събитието се проведе в читалищната зала на Цалапица в присъствието на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов и заместник-кмета Владимир Маринов.

От началото на мандата на новото ръководство в най-голямото село  в община „Родопи” са реконструирани близо 6 километра улична мрежа. Две улици са чакълирани, а още 11 са покрити с ронен асфалт. 450 хиляди лева общински средства ще бъдат вложени в асфалтиране на други две пътни отсечки, а по проект на ДФ „Земеделие” ще бъде направен основен ремонт  с изграждане на водопровод  на  улица „Христо Г.Данов”. Сумата е 505 хиляди лева.

Започна подмяна и на част от 70-километровата електропреносна мрежа в Цалапица. Ремонтирани са 326 лампи, 54 броя осветителни тела са подменени с LED осветление, поставени са 10 соларни тела.

С общински средства е обновено читалищното фоайе, 16 хиляди лева от бюджета са осигурени за ремонт на отводнителния канал на училището. По инициатива на кмета на селото Ивайло Данаилов пространството пред църквата е почистено и превърнато в парк и място за отдих. С още 50 хиляди лева ще бъде обновено площадното пространство в центъра на Цалапица.

Цалапица се похвали и със събрани и предадени над 400 кг капачки за закупуването на кувьози, раздадени 4, 5 тона хранителни продукти на хора в нужда, безплатен интернет в центъра на селото, реновирана ритуална зала.

„Всичко това се случи благодарение на добрата комуникация между мен, общинското ръководство в лицето на кмета Павел Михайлов и неговия заместник Владимир Маринов, както и съвместната ни работа със съветниците от ОбС ”Родопи”, завърши отчета си пред жителите на Цалапица кметът Ивайло Данаилов.

Общото събрание  в Цалапица е първото публично събитие, на което общинското ръководство и кметовете на населените места ще отчетат първата година от мандата. „Започваме серия от открити срещи, за да представим пред хората реализираните през 2020 година дейности, да чуем проблемите и вашата градивна критика за работата ни”, каза заместник-кметът на „Родопи” Владимир Маринов.

В хода на дискусията бяха разисквани основно въпроси, свързани със сметосъбирането,  водоснабдяването, инфраструктурата и сигурността.

„Надявам се, че по един или друг начин се вижда промяната в Цалапица. Най-голямото село в община „Родопи” беше забравено през последните осем години. Няма как за толкова кратко време, по-малко от година, да решим всички проблеми, но започнахме и резултатите са налице”, обърна се към хората кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Той представи пред жителите и предстоящите задачи за бюджет 2021. Предвижда се изграждане на видеонаблюдение, нови автобусни спирки, цялостна подмяна на уличното осветление с LED, което ще намали с до 30 % разхода за еленергия. Възраждат и проекта за изграждане на канализация в селото.

Срещи в този формат са полезни и за двете страни, които взимат участие – ръководството на Общината се среща на място с хората и вижда проблемите на всяко населено място, заявиха жителите на Цалапица. В края на дискусията те похвалиха кмета на селото и общинското ръководство за тяхната  отзивчивост към проблемите на местните и доброто отношение към  тяхното населено място.