Стотици души се събраха още от рано сутринта в центъра на село Първенец, където отбелязаха Сирни Заговезни с традиционно кукерско шествие. Благодарение на пролетното време тази година празникът се радва на голям интерес.

Главната улица на селото гъмжи от народ и разноцветни сергии. По традиция шествието в селото започва още от ранни зори с мощна заря и продължава през целия ден. В съботната вечер пък се организира маскен бал и конкурс за най-добро представяне, като местните влизат в ролята на известни личности или съчиняват собствени сценки.

Освен традиционните станичарски костюми с красиво изрисувани женски образи калъчки, в шествието тази година могат да бъдат видени боксьори, чудовища, булки и дори лъв с костюм на дядо Коледа.

Улицата на селото се озвучава от мелодията на зурни и тъпани, а на градския площад има и фолклорен оркестър и се вие голямо хоро. 

Всички те се включиха в гонене злите сили, като удряха наред с фуските за здраве.

По традиция подготовката за събитието започва поне месец по-рано. Жени и мъже трескаво подготвят костюми, окичват ги с най-различни украшения, рисуват маски и изработват калъчки. Близо месец преди карнавалите жителите на селото събират пари, за организацията на празника. Всеки дава, колкото може, а седмица преди събитието се организира събрание, на което се решава как точно да бъдат разпределени парите и най-вече – на кого ще бъде поверена най-важната роля - да води музикантите със зурните. Все пак където са музикантите, там са и кукерите, там е и веселието. 

Сериозно бе присъствието и на шествието в Пловдив. Голям интерес в посетителите на Коматево, където по традиция празника Сирни заговезни се отбелязва шумно всяка година, предизвика появата Исус, който тегли със себе си кръста. Кукерът удряше коматевци със фуски, за да бъдат по здрави. 

Към шествието се присъединиха стотици жители на пловдивския квартал Коматево и посетители от региона.

 

Галерия:

Кукерите в Първенец:

Кукери в Коматево: