Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – София за наличието на конфликт на интереси при кмета на Калофер Румен Стоянов. В качеството си на кмет на Калофер през 2016 г., той е назначил на длъжността „старши специалист – финансови дейности“ в кметството брата на съпругата си. Назначаването е извършено по заместване, без провеждане на конкурс, поради ползване на отпуск по майчинство от страна на титуляра, заемал длъжността.

Изискванията за посочената длъжност са 10 години професионален стаж и „средно специално икономическо образование. Бичев има висше икономическо образование, но няма 10 години професионален стаж в областта. КПУКИ е установила, че Бичев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността, тъй като няма изискуемия 10-годишен професионален опит. Приела е, че е налице частен интерес и поради факта, че Бичев е подал заявление за заемане на длъжността по заместване на 23.08.2016г., т.е. преди освобождаване на титуляра на длъжността, от което е изведен извод за изтичане на информация по адрес на свързаното със Стоянов лице. Според комисията облагата в конкретния случай е за брата на съпругата на кмета, същата е нематериална и се изразява в получаване на работа, както и подкрепа за възможност за професионалното му развитие.

След като ВАС потвърди решението на Софийски административен съд, напълно възможно е Румен Стоянов да бъде отстранен от длъжността кмет, съгласно чл.42, ал. 2, т.11 от ЗМСМА.

Кметът на Калофер Румен Стоянов потвърди пред Карлово.Тв новината и заяви, че ще изчака решението на Общинската избирателна комисия в Карлово и тогава ще предприеме необходимите действия.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.