Производството по несъстоятелност на фирмата "Тренд фешън текстил" вече е факт. С решение на Пловдивския окръжен съд от 7 ноември процедурата е задействана, а исковата молба е подадена от работодателя. Решението дава възможност на над 260 служители на предприятието в Раковски и Кричим да потърсят обезщетенията си от Фонда за гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя.

Припомняме, че сагата започна в началото на месец април, когато двата цеха прекратиха дейността си. Служителите обаче не бяха освободени от длъжност. Считано от 15 април целият персонал излезе в "платен престой" за неопределен период от време.  Съгласно нармативната уредба, работодателят има право да предостави платеният годишен отпуск на служителите си без тяхно съгласие, когато е обявил престой повече от 5 дни. Шивачките обаче така и не получиха второ нареждане. Паралелно с това те бяха поканени да попълнят заявление за прекратяване на трудовия договор по член 327, ал. (1), т. 2 от Кодекса на труда - едностранно пректратяване на договора от страна на служителя поради неизплащане или забавяне на изплащането на трудовото възнаграждение. Заплатите на служителите не бяха превеждани в продължение на повече от два месеца. 

Междувременно трудовите книжки на служителите останаха в началника на цеха - г-жа Найденова. В продължение на седмици тя не вдигаше телефона си. След многократни опити връзка с нея успя да осъществи омбудсманът Мая Манолова. Найденова и Манолова обсъдиха положението и възможностите за изплащане на обезщетенията. Последваха редица срещи в Инспекцията по труда и НОИ. Първоначално служителките бяха съветвани да не попълват връчените им заявления, но след като съдбата на предприятието стана ясна, мнозина от тях прекратиха трудовото си правоотношение. Все още обаче има служители, чиито договори не са прекратени. 

Инспекцията по труда изказа готовност да окаже съдействие, в рамките на своите правомощия, за прекратяване на трудовите им правоотношения. Тези служителки, които излязоха на борсата по труда, също се изправиха през редица трудности. Млада служителка от Раковски сподели пред наш репортер, че позициите, които й били предлагани, били нископлатени и не съответствали на нейните компетенции. За момичето било истинско предизвикателство да намери подходяща работа - нещо, което в крайна сметка постигнала със собствени усилия след няколко месеца без собствени финанси. Друга от бившите шивачки разказа пред наш репортер, че е диагностицирана с тежко заболяване и от месеци е в болничен. Раковчанката се опасява, че ако прекъсне трудовия си стаж, няма да успее да намери друга работа. На двете жени, които пожелаха анонимност, както и на всички останали служители предстои дълга и тромава процедура, преди да успеят да вземат обезщетенията си. 

"На всеки един работник се дължат заплати за 2-3 месеца назад, зависи кога сме напуснали. Предизвестията ни са за срок между 1 и 2 месеца, а в някои случаи - дори 3", споделят служителките. По техни груби изчисления, размерът на дължимите заплати и обезщетения е не по-малък от 50 000 лв.