От посолството на Канада за Румъния, България и Молдова направиха изявление за трагично загиналия канадец по време на на тренировка на парашутни скокове от военното учение Swift Response 19. Това е подофицер Патрик Лабри от 2-ри полк на Кралската канадска конна артилерия. Той е служил във 2-ри полк на Канадската кралска конна артилерия. Военното формирование е разположено в 4-та канадска база за поддръжка Петавава до Онтарио.

Припомняме, канадският парашутист загина тази нощ по време на военното учение "Swift Response 19" край Чешнегирово. При учебния десант са пострадали още трима американски военнослужещи. Канадецът е скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил.

Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг. Единият от тях все още е в пловдивска болница с опасност за живота. Другите двама са изписани. 

Военното учение Swift Response 19 е многонационално обучение, което се провежда от 8 до 27 юни на различни места в България, Хърватия и Румъния. Канадската военна полиция е започнала разследване. В момента няма допълнителна информация.

„Аз съм дълбоко натъжен от загубата на Патрик Лабри. Не само смъртта му е болезнена загуба за неговото семейство и приятели, но и ние чувстваме тази загуба в канадската армия и в цялата военна общност. Аз изказвам искрените си съболезнования, от името на цялата канадска армия на семейството и приятелите на Патрик Лабри“. Това написа в социалните медии генерал-лейтенант Жан-Марк Лантиер, командващ канадската армия.