Общинския съветник Атанас Мавродиев, който е обвинен, че е точил пари от еврофондове, остава окончателно в ареста. Това постанови днес Апелативен съд - Пловдив. 

Системно неявяване на съдебни заседания е довело до ареста на общинския съветник Атанас Мавродиев, който е обвинен, че е точил пари от еврофондове. Съветникът от Стамболийски е пропуснал общо 4 заседания, като представил болнични листове за всяко едно от тях. В документацията обаче не било посочено, че състоянието му представлява невъзможност за явяване в съда, обясниха от пресцентъра. 

Апелативните магистрати считат, че първоинстанционният съд обосновано е приел, че е налице недобросъвестно поведение и при по-лека мярка за неотклонение, съществува риск за нормалния ход на производството по делото, което се намира в активна фаза.

Визираното от Мавродиев обстоятелство, че все пак е внесъл определената му парична гаранция от 500 лева, макар и далеч след определения от Окръжния съд срок, също говори за неизпълнение от негова страна на задълженията му.

Очевидно е, че по-лека мярка от „задържане под стража“ не е в състояние да осигури присъствието му в съдебната зала.

Понастоящем именно задържането под стража, се казва в мотивите на Апелативния съд,  е в състояние да обезпечи целите на мерките за неотклонение.

Припомняме, че Мавродиев е обвинен в това, че през 2014 г., в качеството си на управител на „Доминус“ ЕООД, е представил пред Общинска служба „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане с помощи на фермери и така е злоупотребил с европомощи.

Арестуваха общинския съветник Атанас Мавродиев, точил пари от еврофондовеДекларирал необработваеми земи за обработваеми

С действията си той нарушил разпоредбите на Закона за подпомагане на земеделските производители за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, издадена от министъра на земеделието и храните. Мавродиев е посочил, че обработва общо 163 парцела в землищата на  Йоаким Груево, Стамболийски, Куртово Конаре, Ново село, Перущица и Триводици, които били поддържани в добро земеделско и екологично състояние.

Установено е обаче, че 136 от парцелите са останали необработени. Поради това те не отговаряли на изискванията за поддържане на земеделските парцели, следователно били недопустими за подпомагане със средства от еврофондове. Декларирането на неверни обстоятелства с цел да бъдат получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, е престъпление, съгласно българското законодателство. 

В хода на съдебното следствие трябвало да бъдат разпитани 26 свидетели. Още при старта на делото през изминалата година обаче Мавродиев представя уверение, че се е наложило да бъде приет но спешност в здравно заведение. Така делото се отлага за месец ноември, когато съветникът присъства на заседанието. Следващите дати, определени от магистратите, са 8 и 24 януари. Тогава Мавродиев отново представя болнични листове.

На 24 януари тази година съдът изменя мярката му за неотклонение от "подписка" в "парична гаранция". Размерът на гаранцията е 500 лв. Нов болничен лист се явява вместо Маврудиев на следващото засадание на 1 март. Отново в него не е посочено, че състоянието му възпрепятства яваването му пред Темида. 

Междувременно гаранцията на бизнесмена остава неплатена. Тези обстоятелства дават повод на съда да му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Следващото заседание по делото ще се проведе през месец април.