Безводие мъчи жители на високите зони на Перущица вече два дни. В едни от най-горещите дни от годината, когато термометрите минават 40 градуса, над 100 къщи с деца и възрастни хора са изправени пред нелеката задача да оцеляват без вода. 

"Водоподаването беше прекъснато в неделния ден. Първоначално не получихме информация отникъде. В понеделник от ВиК ни казаха, че има авария, по чието отстранявана се работи. Въпреки че ни увериха, че към 15 часа аварията е отстранена, а до 2-3 часа водоподаването трябва да бъде възстановено, не е текнала дори капка вода от мивките ни. Вече сме вторник, минаха два дни през които нямаме вода, нямаме и водоноски", заяви Борислава, която живее в къща в квартала под паметника в Перущица.

По думите ѝ без вода са всички къщи в района, който е разположен в по-високата част на градчето. Жената изрази силно притеснение, че се очертава режим на водата, ако въобще такава тръгне по тръбите. 

"От няколко години имаме сериозен проблем с водата в летния сезон. Какви ли не причини чухме да се изтъкват, но истината е, че това ни води до режим на водата в 21 век. Сега никой не казва дали отново ще бъде въведен.", посочи жената. 

Тя допълни, че и за сегашната липса на вода, от ВиК са дали различни версии. 

"Колкото хора подадат сигнал, толкова различни версии чуваме - от липса на вода във водохранилищата и водоизточниците, до авария и висок разход от къщите в ниските зони на Перущица", посочва една от потърпевшите.

Жената допълни, че негласно всички подозират, че проблемът идва от напояване на земеделски земи с питейната вода. 

Наш репортер потърси за коментар кметицата на Перущица Мария Витанова - Вълканова и говорителят на ВиК инж. Антон Гълъбов. 

„От ВиК ме уведомиха, че има авария. Работи се по отстраняването ѝ. Отделно от това наистина има проблем с водата, и той е във водоизточниците. Днес ще имаме среща с представители на ВиК, на която ще обсъдим дали ще бъде въведен режим на водата. Най-вероятно ще се наложи, за да може всички да имат вода поне в някакви часови диапазони“, посочи Вълканова.

От ВиК също потвърдиха, че продължава да се работи по аварията, но проблемът е по-глобален.

„Извършват се ремонтни дейности на един от водопроводите, затова е нарушено водоподаването. Нямаме информация за домакинства, при които водата да липсва изцяло от неделя насам. Като цяло при засушаване има реална опасност да има недостиг на вода, тъй като водоизточникът е свързан с нивата на река Въча. Миналата есен имаше голям проблем с втория водоизточник на Перущица – водата намаля значително без основателна причина, тоест това се дължи на геоложки особености. Хората трябва да бъдат пестеливи, защото думата питейна вода значи не поливай с нея, не си мий колите с нея и т.н.“, поясни инж. Гълъбов и  наблегна върху факта, че има категорични забрани за такива дейности.  

По думите му до края на седмицата трябва аварията да е отстранена, а водоподаването да се възстанови.