Граждани излизат на протест, на който ще изкажат своето недоволство от концесията за мраморна кариера край Горнослав. Митингът е предвиден на 22 март от 11 часа пред сградата на Община Асеновград.

В Деня на водата – 22 март, жители на близките Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан, и съмишленици ще се опитат да прикове вниманието на местната власт върху решенията, които се вземат там ежедневно.

Протестиращите очакват кметът на Асеновград Христо Грудев да направи разследване кой е изпратил становища към РИОСВ, че гражданите нямат нищо против да има кариера и кои са отговорните лица.

Протестът е под надслов: ЗАЕДНО да защитим Добростанския рид от НЕзаконна кариерна дейност! ЗАЕДНО с пострадали вече жители от област Пловдив, чийто живот, домове и поминък се рушат от взривовете, шума и праха на близки кариери!

По думите на хората общинските съветници не са подкрепили местното население и не са допуснали разглеждането на техните предложения на предходната сесия.

Припомняме, че Административен съд София-град, който трябваше да разгледа жалбите на противници на изграждане на кариера край Горнослав, излезе с определение, че те са недопустими и ги остави без разглеждане. Доводът, на която се позовават магистратите –граждани, които притежават имоти в близост до територията на концесията, всъщност нямат правен интерес да обжалват.

Повече четете тук:

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край ГорнославАко то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде предопределена, казват юристи

 

В момента такова инвестиционно намерение на фирмата „Запрянови-03“ е одобрено с решение на Министерски съвет, а срещу реализирането му бе поета мощна офанзива от странана стотици граждани, както и природозащитни организации.