Бившата фурна в архитектурно-исторически резерват в село Свежен се руши. За това сигнализираха жители на селото в община Брезово, Пловдивско. 

Красивото селце, сгушено в Сърнена Средна гора, се слави с богата история и голямо архитектурно наследство, защитено от НИНКНИ. От 100-те автентични стари къщи - групов паметник на културата, са останали около половината. Фурната е една от малкото оцелели обществени сгради на селото и би могла да допринесе много за развитието му, ако се използва разумно, пишат в подписката си гражданите. 

Преди 5 години - на 26.06.2017 г. Община Брезово сключва договор за продажба на сградата на бившата фурна, която до този момент е общинска собственост, след проведен конкурс. Купувач е Боян Бенев. В документа е посочено, че продажбата на фурната на сели Свежен - едноетажна сграда със застроена площ 196 кв.м. и застроено дворно място с площ 860 кв.м. се сключва за цена от 14 201 лв. и при следните две условия: купувачът се задължава в срок от 2 год. от датата (26.06.2017г) да въведе Фурната в експлоатация, както и да не променя характера и предназначението на имота за срок от 10 години. 

Почти две години по-късно нищо не е пипнато по сградата и на 8 февруари 2019, купувачът иска от Общинския съвет на Брезово да му бъде разрешено удължаване на срока за въвеждане в експлоатация от 2 на 5 години. Той получава зелена светлина и анекс по договора, който фиксира новия срок. 

Преди няколко дни обаче и удълженият срок изтича, а сградата продължава да се руши и няма никакви наченки на дейност по нейното възстановяване или връщане към функциите ѝ. 

Затова местни, обединени в петиция, ще внесат искане към Общинския съвет в Брезово да вземе решение да развали договора за продажба на фурната, поради неизпълнението му от страна на купувача. 

"Срокът от 5 год., в който фурната трябваше да заработи, изтече на 26.06.2022г. За този период сградата просто е изоставена без никаква грижа, покривът е пропаднал, прозорците зеят, лястовиците си правят гнезда в помещенията и се чака сградата да се саморазруши. На снимките ще видите как изглеждат днес старата пещ за хляб, старите казани за тестото, масата и рафтовете за хляба, останали от преди половин век. Фурната е много интересна и с това, че вътре в нея, зад пещта се намира и помещението на селската баня - една много интересна и умна енергийно ефективна комбинация, създадена от нашите деди с много мисъл и грижа за общото благо", посочва в петицията Катя Тосева. 

Репортер на TrafficNews се свърза с кмета на община Брезово Христо Енков, който обясни, че са пуснали писмо към купувача, за да се запознаят с причините за забавянето и да получат информация дали ще иска ново удължаване на срока. 

"Ще се консултираме с адвокатите на общината по отношение на евентуално дело за разваляне на договора. Според тях обаче няма основание за такова разваляне и не бихме спечелили съдебен процес. До колкото ми известно НИНКН няколко пъти връщаха проекта за сградата. За съжаление, ако купувачът се откаже, ние няма да можем да реализираме необходимите дейности за спасяването на тази сграда, така че нашата надежда е да се реализира частната инвестиция", посочи Енков. 

Той е изпратил и писмо към Областният управител на Пловдив, в което се разяснява, че договорът подлежи на разваляне в ползва на Община Брезово само при неизпълнение на клаузата, предвиждаща да не се променя в следващите 10 години статутът и предназначението на сградата. 

„Съгласно договора купувачът се задължава да не променя характерът и предназначението на придобития имот в срок от 10 г. от сключване на договора, като при неизпълнение на тази разпоредба, продавачът има право да развали договора и задържи платената от купувача цена. До този момент няма нарушение на клаузата, а именно купувачът не е променил характера и предназначението на придобития имот, напротив същият е представил в Министерство на културата инвестиционен проект за реконструкция, основен ремонт на съществуваща сграда-фурна, като със Становище изх. №33-44-347/19 от 26.11.2020 г. Министерство на културата съгласува този проект. Разпоредбата, която задължава продавача в срок от 2 години от придобиване на имота да го въведе в експлоатация, не е свързана с определена санкция в същия, като този договор е бил част от конкурсната документация и ясен за всички участници. Известно с от практиката, че съгласуването на проекти от Министерство на културата трае дълго. Нещо повече, купувачът се е опитал да изпълни и това условие през 2018 г., но в първоначалния вариант Министерство на културата не съгласува инвестиционен проект за реконструкция, основен ремонт и адаптация на фурната, като това става едва 2020 г. Преценката на юристите на Община Брезово е че по съдебен ред не би се стигнало успешно до разваляне на този договор, по който цената е изцяло платена, и няма изрична санкция за неизпълнение на съответната клауза за въвеждане в експлоатация. На купувача ще бъде изпратена покана за доброволно изпълнение на това негово задължение по чл.11 от договора, както вече се спомена, неизпълнение на същото задължение не с снабдено с изрична санкция или неустойка по договора. В зависимост от отговора на поканата от купувача ще представя въпроса и пред Общински съвет Брезово", пише в част от документа.