"Теренът до Колодрума е най-подходящ за изграждане на нова сграда на Операта в Пловдив", това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров днес. Градоначалникът коментира темата пред журналисти, докато в същия момент се провежда извънредно заседание на Експертният съвет по устройство на територията в Пловдив, където се разглежда проектът на Фондация „Дом за Пловдивската опера” за изграждане на оперен театър в пространството зад гърба на бившия Партиен дом. 

"Отидоха да видят дали това място е подходящо, архитектите от ЕСУТ са на едно мнение, фондацията на друго. Онзи имот от 13 декара до Колодрума има паркинг, място за декори - той е подходящ. При положение, че имаме подходящ терен, не можем да отчуждаваме и бутаме къщи", изтъкна Здравко Димитров.

От фондация "Дом за Пловдивската опера" настояха на ЕСУТ да бъде разгледан проекта на арх. Николов, който предвижда да бъде изграден дом на Операта  зад гърба на бившия Партийния дом като бъдещата сграда ще бъде свързана с Концертна зала. Проектът бе представен публично през лятото на 2022 г. и не предвижда бутане на сградата на Партийния дом, както първоначално бе обсъждано. През август 2018 г. Общинският съвет в Пловдив с 27 гласа „за” срещу 15 „против“ взе решение Дом за операта да се изгради на мястото на Партийния дом. Но с едно условие – първо да се построи нова сграда, в която да се настанят държавните и общински служби, които в онзи момент се помещават в него. В бюджета на общината обаче изобщо няма средства за подобна мегаломанска инициатива. Въпреки това решението на Общински съвет периодично се превръща в тема на дебат. 

"Те искат в центъра на Пловдив да бъде изградена Операта и дават за пример Драматичния театър, ама той е строен преди 200 години. ЕСУТ ще решат, но за мен мястото до Колодрума е добро", допълни Зико. 

На 30 юни 2022 г. кметът Здравко Димитров предложи на председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и на Директора на Държавната опера – Пловдив и на Министъра на културата новата сграда да бъде изградена на терена до зала „Колодрум“. Като преимущества на терена той изтъкна локацията и лесния достъп. Предложението включваше 13 дка, където да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания – репетиционни зали за музиканти, певци и танцьори; гримьорни; зала с голяма сцена и оркестрина; камерни зали; хранилища за костюми и декори, помещения за административни нужди и паркинг. 

Бе подписан и Меморандум с актуалния тогава министър на културата проф. Велислав Минеков, който предвиждаше министерството да отпусне 300 000 лева за организирането на международен конкурс за определяне на проектанта на бъдещия нов Дом на операта.

Меморандумът предвиждаше фондацията  „Дом на пловдивската опера“ да изготвят модел за управление на бъдещата сграда и да поемат една трета от средствата, необходими за нейното построяването. Наследникът на проф. Минеков – Атанас Атанасов обаче обяви от трибуната на Народното събрание, че Меморандумът няма никаква законова стойност и е просто добро намерение.

Изграждането на опера в Пловдив от години е мисия за едни и пропаганда за други. Резултатът е, че 7 години след старта на гражданската инициатива "Дом за Пловдивската опера" , всичко още е на етап добри намерения. 

Повече за нелеката съдба по търсене на дом на Операта, четете тук:

Ще има ли Пловдив Опера? За съжаление меломаните са по-възпитани от футболните феновеКъде всъщност трябва да бъде сградата на Операта, от която се очаква да се превърне в емблема на града