За първи месец през 2023 година се бележи ръст на средната работна заплата в Пловдив и областта. През март трудовото възнаграждение е средно 1641 лева. 

Припомняме, че в края на миналата година бе записан рекорд със средна заплата от 1668 лева, а през януари и февруари тази година тя падна първо на 1600 лв., а в последствие и на 1577 лв. 

На тримесечна база /януари-март 2023 г. спрямо октомври-декември 2022 г./ най-голямо намаление на средната месечна работна заплата е регистрирано в следните сектори: „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 24.1%, „Добивна промишленост“ - с 16.1% и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 15.0%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна заплата, са „Операции с недвижими имоти“ - с 39.6%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 18.2% и „Транспорт, складиране и пощи“ - с 14.2%.

Именно във втората категория с най-високо увеличение на средното заплащане попадат IT-тата и Outsourcing секторът. В момента средното възнаграждение там е 4079 лева. 

Втората най-високоплатена сфера на дейност е „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 505 лв., а третата „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - 2 021 лева.

Най-ниско платени са работещите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 998 лв., „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1018 лева и „Административни и спомагателни дейности“ - с 1040 лева.

Статистиката почива на официални данни от трудови договори и затова не може да хване сивата икономика. Освен това има и редица други условности като бонуси под формата на ваучери за храна, обществена тайна е, че работещите в заведение взимат далеч по-високи възнаграждения заради бакшишите. 

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2023 г. Пловдивска област заема шесто място сред 28-те области в страната. С най-висока средна месечна работна заплата е област София (столица) - 2603. Средната месечна работна заплата за страната е 1882 лв. - с 276 лв. или 17.2% по-висока от тази за област Пловдив.

Припомняме, че най-късно от края на годината трябва минималната работна заплата да бъде вързана със средната работна заплата и по точно 50% от осреднената ѝ стойност за година назад.